27.3. Navodila za lokalne ponudnike in potrošnike v času epidemije

Preberite si usmeritve za prodajo direktno potrošnikom, v času epidemije korona virusa.



Nasveti za potrošnike, ob nakupu hrane na kmetijah

1. Pred nakupom na kmetiji pokličite kontaktno osebo, oddajte svoje naročilo in se dogovorite za čas obiska in prevzem naročila. Preverite, če ponudnik dostavlja svojo ponudbo tudi na dom.

2. Po možnosti naj vam ponudnik pove vrednost nakupa, da boste lahko prinesli točen znesek denarja in ga dali v za to pripravljeno posodico.

3. Na kmetijo pojdite sami. Upoštevajte varnostno razdaljo in druga navodila NIJZ za preprečevanje okužbe.

4. Pomislite tudi na druge in kupite samo toliko surovin, kot jih zares potrebujete.

Navodila za lokalne ponudnike:

1. Ponudniki določite čas - uro, v katerem lahko potrošniki prevzamejo naročilo na kmetiji.

2. Prosite potrošnike, da predhodno oddajo svoje naročilo po telefonu, da jim lahko svoje izdelke in pridelke v naprej pripravite.

3. Dogovorite se za ceno že po telefonu in prosite, da prinesejo drobiž, ki ga naj odložijo v pripravljeno posodico. Če nimajo drobiža, jim denar vrnite brez dotikanja njihovega denarja.

4. Če imate na kmetiji prodajalno, na vidno mesto napišite, da lahko kupci vstopajo v prodajalno posamično in naj se ne dotikajo pulta in izdelkov na policah. Izdelke jim po njihovem izboru vi vzemite iz polic, vitrin, hladilnikov. Vstopajo naj kupci, ki menijo, da so zdravi (da nimajo znakov, ki so prisotni ob okužbi s korona virusom). Pred vstopom, si naj razkužijo roke, ali pa uporabijo rokavice za enkratno uporabo.

5. Ponudniki nosite rokavice za enkratno uporabo ali pa si roke po vsaki stranki umijete s toplo vodo in z milom. Uporabljajte tudi zaščitno masko in razkužilo.

6. Razdalja med kupcem in ponudnikom naj bo minimalno 2 m.

7. Ponudniki, ki nimate trgovine, lahko na kmetiji nastavite mizo ali klopco na ustrezno mesto. Nanjo namestite vrečko z naročenimi pridelki, izdelki za točno določenega kupca.

8. Če imate veliko povpraševanje po izdelkih, lahko naročite prihod kupcev z razmikom npr. 15 minut.

9. Poskrbite za dodatno razkuževanje in čiščenje prostorov.

10. Poskrbite za nabavo čistilnih sredstev in dezinfekcijskih sredstev ter po potrebi zaščitnih mask.

11. Odgovorno upoštevajte varnostne ukrepe in zaščitite svoje zdravje in zdravje vaših potrošnikov.

12. Študije kažejo, da ostaja virus aktiven: na kartonu, papirju – 24 ur, kirurškem jeklu (verjetno tudi drugem železu), plastiki – do 3 dni, na bakrenih površinah – do 4 ure, v kapljicah v zraku – do 3 ure. Zato na tem mestu https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov spremljajte aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev.

Andreja Žolnir, univ. dipl. inž. agr.
koordinator ll (za področje dopolnilnih dejavnosti)

Irena Kos, univ. dipl. inž. živil. tehnol.
svetovalka specialistka II (za predelavo mesa)