Drugo dognojevanje ozimnih žit ob začetku kolenčenja

Drugo dognojevanje ozimnih žit ob začetku kolenčenja

Kmetijstvo, Poljedelstvo  | 
Foto: Igor Škerbot

Foto: Igor Škerbot

Posevki žit v aprilu prehajajo v fazo kolenčenja, letos sicer z nekaj zamika, za kar je kriva kasnejša vegetacija, suh zgornji sloj tal in nizke temperature, tudi pozeba, kar je tudi v posevkih žit povzročilo stres in moteno prehrano z dušikom. Ko žitna rastlina oblikuje prvo kolence nastopi čas za drugo dognojevanje žit.

Ključne besede: Drugo dognojevanje , kolenčenje, žita, dušik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žita so v fazi kolenčenja, ko nizko na bili žitne rastline najdemo in otipamo prvo kolence. V tej razvojni fazi žitne rastline nujno potrebujejo dodatna hranila, saj pričenjajo z oblikovanjem zasnov za klas. Če rastline žit v takšnih trenutkih nimajo na razpolago dovolj dušika, obstaja možnost, da se izoblikujejo manjši klasi, v katerih bo manj klaskov in v njih manj plodnih cvetov in zato posledično tudi manj žitnega zrnja ob žetvi.  

Da boste znali oskrbeti svoje posevke s primernimi in pravočasno dodanimi količinami dušika je potrebno le tega dodajati prilagojeno stanju posevka, vremenskim in talnim razmeram ter na podlagi opravljenega hitrega rastlinskega nitratnega testa. Več in podrobneje o vsem tem lahko preberete v članku, ki je v prilogi.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Posebna ponudba 54. sejem MOS

15. 09. 2021 ob 09:00 - 19. 09. 2021 do 18:00

Celje

Tudi letos vam Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z organizatorjem sejma Celjskim sejmom ponuja možnost cenejšega nastopa na sejmu MOS v Celju, ki naj bi bil letos od 15. do 19. septembra 2021  na celjskem sejmišču.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri