Jesensko varstvo posevkov ozimnih žit pred pleveli

Jesensko varstvo posevkov ozimnih žit pred pleveli

Kmetijstvo, Varstvo rastlin  | 
Foto: V. Kunst

Foto: V. Kunst

Setev ozimnih žit je že pred vrati. Za lažjo odločitev o ukrepanju proti plevelom v ozimnih žitih vam spodaj podajamo nekaj napotkov

Ključne besede: Ozimna žita, pleveli, herbicidi, mehansko zatiranje

Na mnogih kmetijah v Sloveniji žita v kolobarju pogosto sledijo koruzi namenjeni za silažo. Vremenske razmere v letošnjem letu so pripomogle k zgodnejšem spravilu koruze. Padavine v septembru so bile nujno potrebne, da so dvignile bilanco vode v tleh. Glede na trenutne vremenske razmere pričakujemo, da se bodo kmalu začele priprave na setev ozimnih žit.

Za dobro tekmovalno sposobnost žit s pleveli je še vedno izredno pomembna pravočasna in dobra setev posevkov. Za ozimna žita velja, da imajo običajno boljšo tekmovalno sposobnost s pleveli kot jara žita. Ključnega pomena za uspešno varstvo posevkov žit pred pleveli je, da zatiranje plevelov opravimo dovolj zgodaj, v času, ko pleveli še ne konkurirajo gojenim rastlinam. Žitu v katerem bomo opravili pravočasno in ustrezno varstvo pred pleveli, bomo s tem omogočili dobro razraščanje, kar pomembno vpliva na končni pridelek. Mnogokrat se sprašujemo ali je primeren čas za zatiranje plevelov v žitih jeseni ali je bolje, da počakamo do pomladi. Termin uporabe herbicidov je odvisen od termina setve, vremena in lastnosti plevelnih populacij na posameznih njivah. Žita imajo na splošno dobro tekmovalno sposobnost proti plevelom, če so posevki ustrezno gosti (več kot 400 rastlin na m2) in niso prizadeti od bolezni.

 

Kdaj je v jeseni primeren čas za uporabo herbicidov?

Tudi pri pridelavi žit se skušamo izogniti uporabi talnih herbicidov in dajemo prednost uporabi herbicidov po vzniku plevelov in žit. Uporaba talnih herbicidov takoj po setvi, pred vznikom je smiselna in upravičena pri zelo zgodnjih setvah in na zemljiščih, kjer predvidevamo, da bomo imeli zgodaj spomladi zelo slabe pogoje za aplikacijo (razmočen teren). Jesenska uporaba herbicidov pride v poštev pri zgodnjih setvah, ko imamo dolge in tople jeseni in je razvoj plevelov obsežen in hiter že v tem času. Hiter razvoj jesenskih plevelov, kot so na primer plezajoča lakota ali smolenec, vijolice, kamilice, srakoperec in mrtva kopriva, lahko povzroči zastoj rasti žit, kar se na koncu pridelovalne sezone odrazi na pridelku. V boju z agresivnimi pleveli, ki bi do spomladi že lahko prerasli občutljiv stadij in bi jih takrat težko zatrli, se je vsekakor smiselno odločiti za jesenski termin uporabe herbicidov.

 

 

Slika: Širokolistni pleveli v ozimnem žitu v začetni razvojni fazi (foto: V. Kunst)

 

Pri uporabi herbicidov v pozno jesenskem času upoštevajmo pojav nizkih nočnih in dnevnih temperatur. V času uporabe herbicidov naj bodo dnevne temperature vsaj 5°C (priporočena 8-10°C), nočne pa nad 0°C. Če sejemo pozno in se zima prične zgodaj, se zatiranja plevelov lotimo spomladi ali povedano drugače v primeru poznih setev in počasnega razvoja plevelov jeseni, jesensko zatiranje ni smiselno.

V primeru, da se odločate za jesensko varstvo posevkov ozimnih žit pred pleveli, lahko letos za zatiranje enoletnega ozkolistnega in širokolistnega plevela po setvi, vendar pred vznikom žit ali takoj po vzniku izbirate med naslednjimi herbicidi, ki so zbrani v tabeli (vir: Seznam registriranih fitofarmacevtskih sredstev na dan 12. september 2022).

 

Mehanski načini zatiranja plevelov

V žitih plevele obvladujemo tudi z uporabo bran ali česal oziroma s kombinacijo kemičnega in mehanskega načina. Pri zmernih populacijah plevelov (pod 150 na m2) lahko s česalom plevel uspešno zadržimo pod pragom škode. Prva uporaba česala je vezana na vreme, termin setve in stanje tal. Pri prvi uporabi česala je dobro, če pleveli nekoliko prehitevajo razvoj žit, opravimo pa ga zelo plitvo (roglji naj bodo nastavljeni čim bolj vodoravno). Drugi prehod opravimo pozno jeseni, pri pozno sejanih žitih pa šele spomladi. Posevke prečesavamo, ko so pleveli še majhni in vedno ob suhem vremenu. Prvo prečesavanje na težjih tleh lahko opravimo že v času, ko so kalice žit dolge 2 cm in še ne ''gledajo'' iz tal (slepo prečesavanje), seveda pa tla ne smejo biti razmočena.

 

Slika: Ozimno žito jeseni (foto: I. Škerbot)

 

Za zatiranje plevelov v žitih imamo na voljo dokaj širok nabor herbicidov, tako, da bomo lahko našli ustrezno rešitev bodisi v jesenskem ali pomladanskem času. Če pa se želimo izogniti uporabi FFS, imamo na voljo tudi mehanske načine zatiranja. Pomembno je, da zatiranje plevelov prilagodimo razvoju posevkov in plevelov ter vremenskim razmeram.

 

Seznam herbicidov - jesensko varstvo posevkov oz. žit

Pripravila: Vesna Kunst, mag. inž. hort.

svetovalka specialistka II (za področje varstva rastlin)

KGZS – Zavod CE

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, govedoreja

08. 12. 2022 ob 08:00

KGZ Novo mesto

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri