NE kuriti na travinju

NE kuriti na travinju

Travništvo, pašništvo in pridelava krme, Živinoreja  | 
Kurjenje travnika, foto: T. Pevec

Kurjenje travnika, foto: T. Pevec

Zima se še ni poslovila, pa vseeno se že izvajajo dela v naravi. Travinje v bistvu še vedno počiva. Določeni travniki že malo zelenijo, večina pa je še rjavih.  Pri pripravi travinja na novo rastno sezono, se moramo zavedati, da je najslabši način priprave travne ruše požiganje. 

Ključne besede: Travinje, kurjenje

SPOMLADANSKA PRIPRAVA TRAVINJA BREZ KURJENJA – brez travniških požarov in toplogrednih plinov

 

Travniki v letošnjem letu kažejo zelo različno sliko-od rjavih pa vse do zelenih, ki jih še ne bomo kmalu kosili - odvisno od tehnologije pridelovanja in naravnih pogojev.

Da bomo pospravili čim boljšo krmo moramo misliti na to že spomladi, še bolje pa že v jeseni.

Še malo in bo nastopil marec, ki ga imenujemo tudi sušec, kar lahko pomeni potencialno nevarnost za širitev travniških požarov, ki so ponavadi posledica malomarnosti občanov.

Najslabši način priprave travne ruše je požiganje. Res je, da požigamo na nabrežinah (izjema na slikah, kjer kurijo cel travnik), ob robovih, kjer nismo mogli pokositi s strojem oziroma tam kjer raste slabše kvalitetna travna ruša. Požiganje stare, suhe travne ruše je lahko zelo nevarno početje. S tem, ko zažgemo travno rušo uničimo pod njo živeče mikroorganizme, glive in tudi večje prebivalce zemlje, ki živijo v njej. Poleg živega sveta, ki ga uničimo v zmelji, pa lahko naredimo škodo tudi nad njo. Lahko pride do nekontroliranega požara, ki se razširi v gozd in kar je še slabše na stanovanjska in gospodarska poslopja. Suha trava zelo hitro zagori in ob vetru, ki ga je vedno več, se ogenj nekontrolirano razširi.

S požiganjem ne pridobimo nič. Res, da izgleda kot, da travna ruša na požgani površini hitreje ozeleni, vendar se je potrebno zavedati, da je ta ozelenitev posledica vročine in nam na tej površini zopet zrastejo nekvalitetne rastline, ki jih živali ne bodo pojedle in bodo zopet v jeseni ostale ne pokošene in ne popasene in bomo zopet uporabili ogenj za njihovo odstranjevanje. In tako je krog večnega kurjenja zaključen.

Zato v jesenskem času priporočamo košnjo, mulčenje teh površin, da bodo spomladi lažje zrastle bolj kvalitetne rastline

NE zažigajte travne ruše.

 

mag. Tatjana PEVEC

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.