Pomladansko varstvo posevkov ozimnih žit pred pleveli

Pomladansko varstvo posevkov ozimnih žit pred pleveli

Poljedelstvo, Varstvo rastlin  | 
Žita imajo dobro tekmovalno sposobnost proti plevelom, če imajo posevki ustrezno gostoto in niso prizadeti od bolezni (foto: Iris Škerbot)

Žita imajo dobro tekmovalno sposobnost proti plevelom, če imajo posevki ustrezno gostoto in niso prizadeti od bolezni (foto: Iris Škerbot)

Posevki ozimnega ječmena in pšenice so v teh dneh na našem območju večinoma v razvojnem stadiju konec razraščanja in pričenjajo kolenčiti. V jesenskem času vremenske razmere niso dopuščale uporabe herbicidov. V preteklih dneh so obvladovanje plevelov v posevkih ozimnih žit omejevale nizke jutranje temperature, visoke dnevne temperature ter veter pa sta vplivala na izsušitev zgornjega sloja tal. Mnogi posevki so v stresu zaradi pomanjkanja talne vlage. Po napovedanih padavinah v prihodnjih dneh bo čas za uporabo herbicidov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ključne besede: Žita, spomladansko zatiranje plevelov, mehansko zatiranje, uporaba herbicidov

V prihodnjih dneh več pozornosti posvetimo zapleveljenosti posevkov žit, saj je žito na konkurenco plevelov najbolj občutljivo prav v razvojnih fazah od vznika do konca razraščanja (zapleveljenost v tem času najbolj ovira razvoj žit in posledično vpliva na pridelek). Pri pregledih posevkov bodite natančni in ne pregledujte zgolj robov njiv.

 

Glede na:

- zapleveljenost posevka (številčnost in vrsto prevladujočega in pričakovanega   

  plevela),

- razvojno fazo žita,

- razvojno fazo plevela ter

- dnevne in nočne temperature zraka

bo v prihodnjih dneh čas za spomladansko zatiranje plevelov v posevkih žit.

 

Več o pomladanskem varstvu posevkov žit pred pleveliregistriranih herbicidih ter času uporabe glede na razvojno fazo žit preberite v prilogah.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri