Prva pomladna dela v nasadih hmelja

Prva pomladna dela v nasadih hmelja

Kmetijstvo, Poljedelstvo  | 
Foto: Irena Friškovec - dobro nabrušeni diski omogočajo gladko rez

Foto: Irena Friškovec - dobro nabrušeni diski omogočajo gladko rez

Odgrinjanju ali odoravanju sledi rez, ki spada med najpomembnejše agrotehnične ukrepe v pridelavi hmelja. Večje napake, ki jih morebiti naredimo pri rezi, vplivajo na količino in kakovost pridelka več let. Zavedati se moramo, da je kakovostno opravljena rez osnova za učinkovitost nadaljnjih agrotehničnih ukrepov, ohranjanje rodnega potenciala rastlin, trajanje nasadov in doseganje konstantno visokih pridelkov. Začetek rezi je pogojen z razmerami v okolju in lastnostmi sorte hmelja. Najprimernejši čas rezi za posamezno sorto je določen po pridelovalnih izkušnjah dopolnjenih z rezultati večletnih poskusov.

Ključne besede: Pomladna dela v hmeljiščih, rez hmelja, roki rezi, napeljava vodil

Hmeljišča najprej odgrnemo

Po temeljni obdelavi hmeljišč ostane v vrsti 40 - 50 cm širok greben zemlje. Pred rezjo rastline hmelja odgrnemo oziroma opravimo fino odoravanje. Odgrinjamo s hmeljnim odoralnikom. Odgrinjamo pa lahko tudi v isti fazi kot režemo. Tako zmanjšamo en hod pri obdelavi hmeljišč in racionaliziramo pridelavo hmelja. Priključek za odgrinjanje priključimo na sprednji del traktorja, rezalnik pa zadaj. Pri uporabi bočnega rezalnika takšna racionalizacija ni možna.

Pri rezi ne smemo pozabiti na redno brušenje in razkuževanje rezalnih diskov

Odgrinjanju ali odoravanju sledi rez, ki spada med najpomembnejše agrotehnične ukrepe v pridelavi hmelja. Večje napake, ki jih morebiti naredimo pri rezi, vplivajo na količino in kakovost pridelka več let. Zavedati se moramo, da je kakovostno opravljena rez osnova za učinkovitost nadaljnjih agrotehničnih ukrepov, ohranjanje rodnega potenciala rastlin, trajanje nasadov in doseganje konstantno visokih pridelkov.

Pri rezi odstranimo enoletni les in s tem odvečna na njem razvita očesa. Z rezanjem uravnavamo dinamiko rasti in razvoja (zakasnite začetek rasti) ter rodnost nasada, vzdržujemo korenike na ustrezni globini ter ohranjamo in kontroliramo zdravstveno stanje hmeljišč.

Pri rezi smo natančni in dosledni. Natančnost pri strojni rezi se izraža v točnem vodenju rezalnika po vrsti, doseganjem določene globine oziroma višine rezi in ostrini diskov oziroma gladkosti rezi.

Foto: Irena Friškovec - posledice skrhanih rezalnih diskov

Pri strojni rezi je zelo pomembna priprava rezalnika. Diski naj bodo natančno in kvalitetno nabrušeni. Le ostri rezalni diski omogočajo gladko rez, brez cefranja, trganja ali celo puljenja korenik. Zelo pomembno je redno brušenje ter razkuževanje rezalnih diskov. Delovna hitrost pri rezi naj bo od 2,5 do 4 km/h. Odvisna je od vrste in vlažnosti tal ter poravnanosti hmeljišča. Pri rezi prvoletnih nasadov naj bo hitrost manjša, večje pa naj bo število vrtljajev diskov. Globina rezi je 2 - 3 cm nad glavo korenike.

Zelo pomembno je razkuževanje rezalnikov oziroma diskov ter ostale agrotehnične opreme, saj z razkuževanjem opreme zmanjšujemo možnosti infekcije rastlin z virusi in virusom podobnimi organizmi.

Začetek rezi je pogojen z razmerami v okolju in lastnostmi sorte hmelja. Najprimernejši čas rezi za posamezno sorto je določen po pridelovalnih izkušnjah dopolnjenih z rezultati večletnih poskusov.

Preglednica 1: Priporočeni roki rezi v Sloveniji

Sorta

Datum

  AURORA

25. marec - 05. april

  BOBEK

01. april - 10. april

  CELEIA

01. april - 10. april

  SAV. GOLDING

05. april - 15. april

  HALLERTAUER MAGNUM

15. april - 25. april

  DANA

10. april – 20. april

  STYRIAN GOLD

05. april - 10. april

STYRIAN CARDINAL

01. april – 05. april

STYRIAN DRAGON

05. april - 15. april

STYRIAN EAGLE

05. april – 10. april**

STYRIAN EUREKA

05. april – 10. april**

STYRIAN FOX

25. marec - 05. april**

STYRIAN KOLIBRI

01.  april – 5. april**

STYRIAN WOLF

05. april – 10. april**

  

**Čas rezi, ki se nakazuje glede na prve poskuse na IHPS

 

Stroške pridelave lahko zmanjšamo tudi z napeljavo manjšega števila vodil

Ker je hmelj ovijalka, mu v ustaljeni tehnologiji pridelave postavimo oporo. V Sloveniji je za oporo v večini nasadov sta še vedno v uporabi polipropilenska  in monofilna  vrvica. V zadnjih letih pa ponovno tečejo intenzivni poskusi uporabe vodil iz naravnih materialov in v nekaterih nasadih so napeljane tudi že te vrvice.

Na izbiro so različni tipi polipropilenske vrvice. Priporočila za izbiro primernega tipa vrvice so še vedno enaka.  Za srednje bujne nasade priporočamo tip 1200, za zelo bujne sorte in robne vrste, še posebno na izpostavljenih legah, priporočamo uporabo vrvice tipa 1000 oziroma celo tip 800 za robne vrste zelo bujnih sort. V prvoletnih nasadih lahko napeljemo vrvico tip 1500.

Število vodil na površino oziroma sadilno mesto je odvisno od gostote sajenja, bujnosti sorte, starosti nasada ter rodovitnosti zemlje. Stroške v pridelavi hmelja lahko zmanjšujemo tudi z napeljavo manjšega števila vodil na površino, torej samo eno vodilo na sadilno mesto.

Vodila naj bodo napeljana rahlo poševno. Vrh vodila naj bo pomaknjen za eno sadilno mesto naprej, pri dveh vodilih na sadilno mesto pa obesimo vodila tako, da vsako vodilo obesimo na svojo nosilno žico (eno naprej in eno nazaj od sadilnega mesta).

Vrvice ne smemo fiksirati oziroma zapičiti v koreniko. Priporočljivo je, da vrvico zapičimo 5 - 10 cm od korenike na nasprotno stran od koder pihajo vetrovi. Zapičena vrvica naj bo primerno napeta, da ne bo težav pri nadaljnji obdelavi v rastni dobi.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri