Setev krmnega graha

Setev krmnega graha

Kmetijstvo, Travništvo in pašništvo  | 
foto: Tatjana Pevec

foto: Tatjana Pevec

Zrnate stročnice, kamor spada krmni grah (grah, soja, bob,…), so zelo primerne za krmo in prehrano tako za prežvekovalce kot neprežvekovalce. S krmnim grahom si razširimo kolobar, hkrati pa grah preko svojega koreninskega sistema v tla vnaša dušik

Ključne besede: Stročnice, krmni grah, dušik, setev

 

 

 

 

 

 

Postopoma se dan že daljša, zato bo kmalu pravi čas za setev krmnega graha. S krmnim grahom si razširimo kolobar, hkrati pa grah preko svojega koreninskega sistema v tla vnaša dušik. Zrnate stročnice, kamor spada krmni grah (grah, soja, bob,…), so zelo primerne za krmo in prehrano tako za prežvekovalce kot neprežvekovalce. Vsebujejo srednje do visoko količino surovih beljakov, so pa tudi energijsko bogata krma. Njihova energetska vrednost je posledica visoke vsebnosti škroba ali maščob in visoke prebavljivosti vlaknin.

Grah za kalitev potrebuje temperature od 1 do 4°C, prenese pa tudi nižje temperature, zato ga lahko sejemo že konec februarja in vse do začetek aprila, odvisno od vremenskih pogojev.  Dobro uspeva na srednje lahkih do srednje težkih dobro odcednih tleh z vrednostjo pH 6,5 do 7,2, ne mara pa stoječe vode. Površina za setev ne sme biti zapleveljena in po možnosti pripravljena že v jesenskem času. Tla pred setvijo plitvo obdelamo s predsetvenikom.

Gnojenje s hlevskim gnojem ali s prevelikimi količinami dušika NI potrebno, saj neugodno vpliva na rast in razvoj nitrifikacijskih bakterij na njegovih koreninah. Priporočamo pa osnovno gnojenje s fosforjem (70-80 kg/ha) in kalijem (100-160 kg/ha), če imamo dobro (C) založena tla. Ob setvi lahko dodamo tudi 40 kg čistega dušika/ha, da grah hitreje vznikne.

Sejemo od 180-260 kg/ha. Količina je odvisna od absolutne mase semena (preberi navodila semenarske hiše). Sejemo ga z žitno sejalnico, na globino 4-5 cm. Površino lahko povaljamo, saj rastline hitreje in enakomerneje vzniknejo. Če sejemo inokulirano seme gnojenje z dušikom ni potrebno. V kolobarju se lahko na isto njivo vrne po 4-5 letih.

V prodaji so sorte vitičarjev, ki ne potrebujejo opore (Astronaute, Tiberius, Eso, Kenzzo, Tip, Uran jari, Gold Jari, Lessna..).

Žetev graha, ki poteka v začetku julija (odvisno os vremena), je zelo zahtevna. Stroki neenakomerno dozorevajo, zato se veliko semena izgubi. Da izpadlo seme ne izgubimo, priporočamo površino plitvo obdelati in dosejati  20-30 kg mnogocvetne ljuljke na ha. Po setvi je obvezno valjanje, da bo vznik bolj enakomeren, da bo površina kompaktna in ravna in se kolesnice v jesenskem času, ko bomo silirali, ne bodo poznale. V jeseni bomo pokosili, posilirali mešanico graha in mnogocvetne ljuljke. V zimo pustimo mnogocvetno ljuljko, ki jo spomladi lahko še enkrat kosimo, zatem pa sejemo glavni posevek npr. koruzo.

 

mag. Tatjana PEVEC

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri