Sprememba Uredbe o nadomestilih na vodovarstvenih območjih

Sprememba Uredbe o nadomestilih na vodovarstvenih območjih

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Varstvo rastlin  | 
Foto: Igor Škerbot

Foto: Igor Škerbot

Ob koncu leta 2020 je bila v Uradnem listu objavljena sprememba Uredbe o načinu izplačevanja in merilih za izračun nadomestila za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti zaradi prilagoditve ukrepom vodovarstvenega režima. Poleg tega je bil ob koncu leta spremenjen tudi seznam aktivnih snovi, ki se ne uporabljajo na vodovarstvenih območjih. Z 31.1 pa do 31.3 pa bo ponovno možno oddati vlogo za izplačilo nadomestil  za zmanjšanje dohodka na najožjih vodovarstvenih območjih.

Ključne besede: vodovarstveno območje, seznam aktivnih snovi, nadomestila

 

 

V Uradnem listu RS, št. 197/2020, je bila ob koncu leta 2020 objavljena Uredba o načinu izplačevanja in merilih za izračun nadomestila za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti zaradi prilagoditve ukrepom vodovarstvenega režima. Spremembe so vezane predvsem na manjše vsebinske popravke in podaljšanje veljavnosti Uredbe, do leta 2022, dopolnjena pa je tudi priloga tri, oziroma eden od obrazcev, ki jih je potrebno priložiti k vlogi. Nekoliko je spremenjena tudi definicija podjetja v težavah.

Poleg tega so na Ministrstvu za okolje in prostor ob koncu leta 2020 objavili tudi seznam aktivnih snovi, ki se ne uporabljajo na vodovarstvenih območjih. Aktualen seznam vseh aktivnih snovi, ki se ne uporabljajo na VVO najdete tukaj.

Seznam FFS, ki vsebujejo aktivne snovi, ki se ne uporabljajo na vodovarstvenih območjih je objavljen na spletni strani UVHVVR: Seznam FFS, ki so prepovedana za uporabo na najožjih VVO <br> (FFS, ki so registrirana na današnji dan ali je za njih še dovoljena uporaba zalog) (gov.si).

Vsako leto lahko zavezanci, katerih kmetijska zemljišča ležijo na območju najstrožjega režima z državno uredbo varovanega vodenega vira (VVO I), vložite vlogo pri zavezancu. Obdobje v katerem lahko vložite vlogo se prične s 31.1 in zaključi s 31.3 tekočega leta. V tem času oddate vlogo z vsemi pripadajočimi obrazci, ki jih najdete na tej povezavi:  Uredba o načinu izplačevanja in merilih za izračun nadomestila za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti zaradi prilagoditve ukrepom vodovarstvenega režima (pisrs.si), oziroma so priložene k objavljeni Uredbi. V kolikor ste vlogo že oddajali v preteklih letih pa ne pozabite, da je priloga 3 z zadnjo spremembo uredbe bila spremenjena, zato k vlogi priložite aktualno prilogo.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri