37. DRŽAVNE IN 14. MEDNARODNE KMEČKE IGRE V SLOVENSKIH KONJICAH

37. DRŽAVNE IN 14. MEDNARODNE KMEČKE IGRE V SLOVENSKIH KONJICAH

Kmetijstvo, Travništvo in pašništvo  | 
foto: Julija Kordež, ZSPM

foto: Julija Kordež, ZSPM

V soboto, 1. julija 2023, je v Ločah Društvo podeželske mladine Slovenske Konjice skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine organiziralo že 37. državne kmečke igre in 14. mednarodne kmečke igre. Dogodek je bil ponovno priložnost za poudarjanje pomembnosti slovenskega podeželja, kmetijstva in povezovanja mladih in manj mladih, ki čutijo pripadnost do slovenskega podeželja.

Ključne besede: Igre, kmetijstvo, društvo podeželske mladine

 

 

Vsako leto v prvem tednu julija potekajo državne kmečke igre  podeželske mladine, kar je že dolgoletna tradicija. Tokrat so potekale v Slovenskih Konjicah. Ob nagovoru in pozdravu predsednice  Društva podeželske mladine Sare Bezenšek, predsednice Zveze slovenske podeželske mladine Anje Mager, direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janeza Pirca, predsednika Kmetijsko gozdarske zadruge Slovenske Konjice Milana Hrovata, direktorja KGZS – Zavoda Celje Stanka Jamnika in župana občine Slovenske Konjice Darka Ratajca ter zapeti slovenski himni ob spremljavi Jakoba Tojnka so  se 1. julija na Senožeti pri Ločah pričele  37.državne kmečke igre.

Na dogodku je sodelovalo 26 ekip, 22 ekip je bilo iz društev podeželske mladine, ki so se potegovala za naziv državnih prvakov. Sodelovali sta tudi dve mednarodni ekipi, v katerih so bili tekmovalci iz Danske, Grčije, Irske in Walesa ter tudi ekipi iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter iz Zveze kmetic Slovenije.

Kot spretnostne igre sta bila košnja in grabljenje, ostale igre pa so bile po navdihu organizatorjev, Društva podeželske mladine Slovenske Konjice. Imenovale so se: Žlothna vjnska kapl’ca, V poharski goši ter igra presenečenja.

Dogajanje ob igrah je popestrila Mehanizacija Miler s svojo demonstracijo. Vreme je zdržalo ravno toliko, da so igre potekale še v sončnem vremenu, kasnejša veselica z Ansamblom Petka pa se je nadaljevala v deževnem vremenu, vendar niti dež ni ustavil mladih, ki so neizmerno uživali in plesali.

Zmagovalec 37. državnih kmečkih iger je postalo Društvo podeželske mladine Šentjur. Zmagovalno ekipo so sestavljali: David Podkrajšek, Maša Kramer, Simon Zdolšek, Rajko Vivod, Tilen Hvala in Nataša Golež. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa novoustanovljenega Društva podeželske mladine Zgornje Savinjske doline, tretje mesto pa so si priborili v Društvu podeželske mladine Maribor.

Tekmovanje je prineslo tudi najboljšega kosca – to je postal Gašper Čarman iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, drugo mesto je zasedel David Podkrajšek iz Društva podeželske mladine Šentjur, tretji med kosci pa je bil Miha Podkubovšek iz Društva podeželske mladine Slovenske Konjice.

Naziv najboljše grabljice je osvojila Ana Mlakar iz Društva podeželske mladine Loška dolina, drugo mesto je pripadlo Lei Žunkovič iz Društva podeželske mladine Spodnje Podravje, tretje mesto pa je zasedla  Andreja Marko iz Društva podeželske mladine Maribor.

 Slika nasmejanih gostiteljev:

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja , Poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

04. 07. 2024 ob 09:00

Turistična kmetija Pri Martinovh-Krh...

Vabimo vas na brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja POLJEDELSTVA – KOMBINIRANE SETVE RAZLIČNIH VRST RASTLIN IN NOVI TIPI PRIDELAVE SILAŽ KOT KRMNE BAZE ZA PREŽVEKOVALCE,  ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, pod ukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.