Dostopnost spletišča

Trenutno spletna stran www.kmetijskizavod-celje.si še ne ustreza vsem zahtevam iz Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, saj smo v postopku menjave uredniškega sistema spletne strani, ki bo omogočil prilagoditev zakonskim zahtevam. Spletno stran bomo kmalu prilagodili zakonskim zahtevam.

Spletno stran bomo zasnovali tako, da bo s prilagajanjem različnih načinov dostopna vsem obiskovalcem spletnega mesta in da bo njihova izkušnja čim bolj pozitivna. Dostopnost bomo na podlagi samoocene oblikovali v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Stopnja dostopnosti

Spletno mesto bo napisano v jeziku HTML5 in bo uporabljalo CSS3 stilske predloge (angl. Cascading Style Sheets) za oblikovanje spletnih strani.  Za interakcije in določene funkcionalnosti se bo uporabljala jQuery JavaScript knjižnica. Delovanje in izgled spletnih strani bo preverjeno v vseh popularnejših starejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih.

Spletno mesto je zasnovano tako, da bi bilo dostopno in uporabniško prijazno vsem spletnim obiskovalcem. Izdelano bo z upoštevanjem smernic ravni AA in AAA za dostopnost spletnih vsebin po standardu WCAG 2.1. (angl. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1). Spletne strani bodo tudi skladne s srednjim nivojem AA in nadgrajene z nekaterimi zahtevami visokega nivoja AAA, ki osebam z omejitvami dodatno izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Za kompatibilnost spletnih strani s podpornimi tehnologijami in dostopnost s pripomočki, kot so bralniki zaslona, bo spletno mesto upoštevalo smernice specifikacije WAI-ARIA (angl. Web Accessibility Initiative – Assistive Rich Internet Applications). V HTML kodi spletnih strani bodo tako dodani opisi in atributi z dodatnimi informacijami za namenske aplikacije oziroma bralnike. Primeri so alternativni teksti za grafične elemente, oznake vnosnih polj in gumbov ter podobno.

Dodatna pomoč v obliki namigov pri vnosnih poljih, gumbih in povezavah bo namenjena manj veščim uporabnikom spleta. 

Funkcije dostopnosti

Del spletnega mesta bo posebno orodje, ki omogoča dodatne funkcije dostopnosti spletnega mesta. Prikazalo se bo ob kliku na ikono dostopnosti v spodnjem desnemu kotu. Uporabniku bo omogočeno:

 • olajšana navigacija s tipkami na tipkovnici,
 • uporaba večjega kazalca miške, v beli ali črni barvi,
 • svetel in temen kontrast,
 • prikaz barv v sivinah,
 • uporaba standardne pisave, primernejše za osebe z disleksijo,
 • večja velikost pisave; odebeljena pisava,
 • poudarjene povezave.

Obiskovalcem bo uporaba spletnega mesta dodatno olajšana z bližnjicami na tipkovnici:

 • prikaz možnosti dostopnosti (Ctrl + U),
 • prikaz zemljevida spletnih strani (Ctrl + Alt + K),
 • skok na glavno vsebino (Ctrl + Alt + V),
 • vrnitev na domačo stran (Ctrl + Alt + D),
 • zaprtje pojavnega okna / menija (Esc),
 • premik fokusa na naslednji element (Tab),
 • premik fokusa na prejšnji element (Shift + Tab),
 • potrditev fokusiranega elementa (Enter),
 • označevanje/odznačevanje fokusiranega elementa (Preslednica).

Možne izboljšave

Spletno mesto za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost bo uporabljalo JavaScript skriptni jezik. Brez ustrezne podpore brskalnika je otežena navigacija ter ne deluje prikaz in pošiljanje spletnih obrazcev v pojavnih oknih.

V primeru, da v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se bo še vedno lahko pristopilo do vseh informacij, vendar bodo lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. V kodi spletnih strani bodo dodatni teksti, namenjeni za prikaz na zaslonih različnih velikosti oziroma se prikažejo ob določenih akcijah.

Neodvisnost od JavaScripta in CSS predlog bi pomenila večjo spremembo v zasnovi in načinu delovanja spletnega mesta.

Mnoge smernice WCAG in WAI-ARIA za izboljšanje dostopnosti spletišča si je mogoče razlagati subjektivno. Prav tako se lahko interpretacije s časom spreminjajo.

Povratne informacije

Spletno mesto želimo čim bolj približati uporabnikom. V primeru težav pri dostopu do katerih koli vsebin ali informacij na tem spletnem mestu ali, če imate povratne informacije oziroma predloge izboljšav, nas kontaktirajte.

KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE KMETIJSKO GOZDARSKI ZAVOD CELJE
Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

Informacije in podpora

tajnistvo@ce.kgzs.si
03 42 55 510

Priprava izjave dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena dne 20. aprila 2023 na podlagi samoocene.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite neskladnost z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana
T: 01 555 58 48
E: gp.irsid@gov.si

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje