Avtohtone vrste zelenjadnic

Avtohtone vrste zelenjadnic

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo  | 
foto: Igor Škerbot

foto: Igor Škerbot

Vzgajati zelenjavo je v slovenskem prostoru je tradicija, ki obstaja od nekdaj. Je bogata ter vrstno in sortno zelo pestra. Še danes marsikje v domačih zelenjavnih vrtovih gojijo in pridelujejo kakšno vrsto in sorto zelenjave, ki so jo podedovali od svojih prednikov.

Ključne besede: avtohton, zelenjadnice

Pogosto je slišati med pridnimi pridelovalci zelenjave in tudi poljščin, da je seme neke zelenjavne vrste še od moje stare mame ali da ga ohranjamo po tradiciji in izročilu svojih staršev. Vsekakor je pravilna odločitev, da takšno tradicijo gojimo čim dlje in bolje. Na takšen način ohranjamo marsikatero sorto ali vrsto, ki jo poznamo iz davnine in bogate zgodovine pridelave takšnih vrst zelenjave. Sodobni in moderni časi, v katerih živimo in mislimo, da je marsikaj novega, sodobnega bolj napredno, predvsem pa boljše, vodi k spoznavanju da je »staro«, tradicionalno ali avtohtono tisto, kar nosi preverjeno kakovost in sigurnost, potrjeno skozi pretekli čas.

 

Več lahko preberete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Storitvene dejavnosti

Vabljeni Predstavitev bivanja starejših na kmetiji

24. 06. 2021 ob 10:00

Kmetija Grobelnik, Podvrh 39, Zabukovje...

Bivanje starejših na kmetiji je nova oblika zagotavljanja namestitve starejših oseb v domačem okolju. Gre za način celodnevne ali dnevne namestitve za tiste, ki želijo z različnimi aktivnostmi na podeželju zapolniti jesen življenja. Na drugi strani pa je odlična poslovna priložnost za kmetije, ki lahko z novo dopolnilno dejavnostjo pridobivajo dodatni prihodek. Še posebej je primerna za kmetije, katerih člani imajo veščine in sposobnosti dela s starejšimi, ranljivejšimi in znajo animirati starejše z aktivnostmi iz vsakdanjika na kmetiji.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri