Avtohtone vrste zelenjadnic

Avtohtone vrste zelenjadnic

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo  | 
foto: Igor Škerbot

foto: Igor Škerbot

Vzgajati zelenjavo je v slovenskem prostoru je tradicija, ki obstaja od nekdaj. Je bogata ter vrstno in sortno zelo pestra. Še danes marsikje v domačih zelenjavnih vrtovih gojijo in pridelujejo kakšno vrsto in sorto zelenjave, ki so jo podedovali od svojih prednikov.

Ključne besede: avtohton, zelenjadnice

Pogosto je slišati med pridnimi pridelovalci zelenjave in tudi poljščin, da je seme neke zelenjavne vrste še od moje stare mame ali da ga ohranjamo po tradiciji in izročilu svojih staršev. Vsekakor je pravilna odločitev, da takšno tradicijo gojimo čim dlje in bolje. Na takšen način ohranjamo marsikatero sorto ali vrsto, ki jo poznamo iz davnine in bogate zgodovine pridelave takšnih vrst zelenjave. Sodobni in moderni časi, v katerih živimo in mislimo, da je marsikaj novega, sodobnega bolj napredno, predvsem pa boljše, vodi k spoznavanju da je »staro«, tradicionalno ali avtohtono tisto, kar nosi preverjeno kakovost in sigurnost, potrjeno skozi pretekli čas.

 

Več lahko preberete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

15. 03. 2024 ob 08:00

KGZS Zavod Murska Sobota

Objavljamo vabilo za brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse »PREPOZNAVANJE RAZLIČNIH TIPOV TAL, NJIHOVIH ZNAČILNOSTI IN PRILAGAJANJE KMETIJSKIH KULTUR TER RAZLIČNIH TEHNOLOGIJ NA POTREBE POSAMEZNIH KMETIJ«