Avtohtone vrste zelenjadnic

Avtohtone vrste zelenjadnic

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo  | 
foto: Igor Škerbot

foto: Igor Škerbot

Vzgajati zelenjavo je v slovenskem prostoru je tradicija, ki obstaja od nekdaj. Je bogata ter vrstno in sortno zelo pestra. Še danes marsikje v domačih zelenjavnih vrtovih gojijo in pridelujejo kakšno vrsto in sorto zelenjave, ki so jo podedovali od svojih prednikov.

Ključne besede: avtohton, zelenjadnice

Pogosto je slišati med pridnimi pridelovalci zelenjave in tudi poljščin, da je seme neke zelenjavne vrste še od moje stare mame ali da ga ohranjamo po tradiciji in izročilu svojih staršev. Vsekakor je pravilna odločitev, da takšno tradicijo gojimo čim dlje in bolje. Na takšen način ohranjamo marsikatero sorto ali vrsto, ki jo poznamo iz davnine in bogate zgodovine pridelave takšnih vrst zelenjave. Sodobni in moderni časi, v katerih živimo in mislimo, da je marsikaj novega, sodobnega bolj napredno, predvsem pa boljše, vodi k spoznavanju da je »staro«, tradicionalno ali avtohtono tisto, kar nosi preverjeno kakovost in sigurnost, potrjeno skozi pretekli čas.

 

Več lahko preberete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.