Blitva – poletna zelenjadnica
Kmetijstvo, Zelenjadarstvo |
Blitva je lahko barvita poletna zelenjadnica , Foto IGŠ 2024
Še v pomladi pomišljamo in sadimo zelenjadnice za spravilo v poletju. Med takšne sodi tudi blitva, ki je dobro prilagodljiva tudi poletnim pogojem rasti, ob dovolj vode in veliko toplote zelo lepo in hitro raste ter ponuja za spravilo liste z listnimi peclji. Je špinačnica, ki ni v botaničnem sorodstvu z navadno ali novozelandsko špinačo, a je odlična za pripravo značilne »zelene omake«, zato naj ne manjka v poletnem in jesenskem vrtu.
Ključne besede: Blitva, špinačnica, pridelava, belo stebelna, pisano listna
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot govoril o blitvi kot primerni zelenjadnici za poletje. Poudaril je pravočasno zasnovo posevkov že od pomladi naprej, saj je blitva nezahtevna zelenjadnica iz skupine špinačnic, kamor sicer štejemo tudi navadno in novozelandsko špinačo s katerima blitva ni nič v sorodstvu, druži jih le enak cilj pridelave, to je list in listni pecelj za pripravo značilne »zelene omake« ali kot jed pogosto poimenujemo tudi špinača. Blitva je poznana špinačnica, kjer so užitni listni peclji in listna ploskev, zelo pogosto je tudi okrasna rastlina , saj poznamo poleg belo stebelne tudi blitve z rumenimi, rdečimi ali vijoličnimi stebli in listnimi žilami. Zaradi bogatosti z vitamini in minerali je nepogrešljiva poletna in kasneje tudi jesenska jed. Ker dobro prenaša poletne pogoje pridelave jo pridelujemo tudi v tem letnem času.
Več nasvetov najdete v prispevku tukaj :