Do kdaj veljajo prepovedi gnojenja z organskimi in mineralnimi gnojili ob koncu zime?

Do kdaj veljajo prepovedi gnojenja z organskimi in mineralnimi gnojili ob koncu zime?

Kmetijstvo, Živinoreja, Travništvo in pašništvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Gnojenje kmetijskih zemljišč tudi z malo snega ni dovoljeno, tudi po 15.2. ne

Gnojenje kmetijskih zemljišč tudi z malo snega ni dovoljeno, tudi po 15.2. ne

Zaradi splošnih in časovnih omejitev je potrebno v od začetka februarja z gnojenjem še počakati vsaj do sredine februarja in kasneje do začetka meseca marca, ko bo potrebno biti še posebej preudaren ob odločitvi, kdaj je za vašo njivsko površino primeren čas za prva gnojenja, tako z dovoljenimi organskimi gnojili, kot tudi z mineralnimi gnojili, ki vsebujejo dušik. 

Ključne besede: Gnojenje, prenehanje prepovedi, Uredba o varstvu voda pred onesnaženji z nitrati iz kmetijskih virov

 

 

 

 

V teh še zimskih dneh bodite posebej pozorni, da ne boste dognojevali ozimin ali pred setveno aplicirali gnojil za setev jarin, trav in TDM, če so na vaših površinah tla še zasnežena ali zamrznjena ali zasičena z vodo in poplavljena. V takšnih primerih pomeni, da za vaša tla ne bo konec prepovedi gnojenja z organskimi in mineralnimi gnojili s 15.2. ali s 1.3.2023 ampak kakšen dan, dva ali več dni kasneje.

Od sredine februarja (natančneje po 15. 2.) in v začetku meseca marca (po 1. 3.) se v celinskem delu v skladu z Uredbo o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, začenja obdobje, ko nekatere prepovedi prenehajo veljati in ponovno ter uradno nastopi čas za apliciranja organskih in mineralnih gnojil.

A pozor, nekatere omejitve kljub vsemu ostajajo! Da v dneh po 15. 2. 2023 in po 1. 3. 2023 ne bo prihajalo do dvomov, kdaj in s katerim gnojilom smemo oziroma ne smemo gnojiti, več v ČLANKU.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki