Dobra praksa ekološke reje nesnic na hribovski kmetiji na Južnem Tirolskem

Dobra praksa ekološke reje nesnic na hribovski kmetiji na Južnem Tirolskem

Kmetijstvo, Živinoreja, Travništvo in pašništvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Pašnik za kokoši na strmih površinah in kostanji (foto: Vesna Čuček)

Pašnik za kokoši na strmih površinah in kostanji (foto: Vesna Čuček)

Priporočamo vam, da si preberete zelo zanimiv članek ekološke hribovske kmetije iz Južne Tirolske, kjer se ukvarjajo z rejo kokoši nesnic, rejo krav dojilj in pridelavo kostanjev. Imajo zanimiv način varovanja kokoši na paši. Mladi gospodar vodi kmetijo, njegov brat pa BIO hotel, ki je v neposredni bližini kmetije.  

Ključne besede: Ekološko kmetovanje, kokoši nesnice, raznolikost panog, živinoreja, izpust, varovanje živali s psom, kostanji.

 

 

 

 

 

Majhne kmetije, ki nimajo možnosti širitve, zaradi geografske lege, iščejo rešitve v raznolikosti panog. Obiskali smo ekološko kmetijo, ki ima za glavno panogo rejo kokoši nesnic. Kmetija redi 2.000  ekoloških kokoši, kjer imajo kokoši na voljo 1 ha pašnika.  Postavitev pašnika je skrbno načrtovana, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do velikih izgub zaradi plenilcev. Poleg tega se ukvarjajo še z rejo krav dojilj in pridelavo kostanjev.  Da zagotovijo dovolj krme za govedo travnate površine na kmetiji namakajo. Pridelava kostanjev na kmetiji predstavlja dolgoletno tradicijo in dodaten vir prihodka.

V neposredni bližini kmetije se nahaja BIO hotel, ki ga vodi brat lastnika kmetije. Kmetija in hotel sta vključena v blagovno znamko Roter Hahn (rdeči petelin), ki predstavlja uspešno zgodbo kmetij na Južnem Tirolskem.

Če želite več informacij glede uspešne ekološke kmetije, kliknite  tukaj :

 

Iztok Polanšek, mag.inž.zoot.

Svetovalec specialist II za področje živinoreje

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.