Ekološka pridelava krompirja in eko sorte krompirja

Ekološka pridelava krompirja in eko sorte krompirja

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
KIS KOKRA je slovenska sorta krompirja za ekološko pridelavo, Foto Igor Škerbot  2022

KIS KOKRA je slovenska sorta krompirja za ekološko pridelavo, Foto Igor Škerbot 2022

V tokratnih kmetijskih nasvetih na VTV sta sodelovala specialist za poljedelstvo in zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS Zavodu Celje ter dr. Peter Dolničar iz Kmetijskega Inštituta Slovenije  .

Predstavila sta osnov ekološke pridelave krompirja, o razlike med ekološko in konvecionalno pridelavo ter pogoje in zahteve za eko pridelavo krompirja. Še posebej velik poudarek je bil na predstavitvi  preskušanih sort ekološkega krompirja iz poskusa na ekološki kmetiji Zdolšek, Slatina pri Ponikvi, kjer je tudi letos v okviru projekta  Ecobreed, potekal preskus ekoloških sort krompirja.  V prispevku so predstavljene in opisane lastnostih 7 ekoloških sort krompirja, ki so  primerne tudi za pridelovalce v Sloveniji.

Ključne besede: Ekološka pridelava, krompir, sorte

V tokratnih kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS Zavodu Celje spregovoril o osnovah ekološke pridelave krompirja, o razlikah med ekološko in konvecionalno pridelavo.

V nadaljevanju prispevka dr. Peter Dolničar iz Kmetijskega Inštituta Slovenije  predstavil preskušane sorte ekološkega krompirja na ekološki kmetiji Zdolšek iz Ponikve pri Slatini v občini Šentjur v okviru projekta  Ecobreed, kjer je KIS tudi letos preskušal 13 sort krompirja primernih za ekološko pridelavo. Še posebej je izpostavil 7 sort iz poskusa, ki so odporne na krompirjevo plesen in so perspektivne tudi za slovenske pridelovalce, saj jih je mogoče kot semenski material kupiti tudi že v Sloveniji. V prispevku boste slišali veliko konkretnih podatkov o  omenjenih eko sortah krompirja.

 Več najdete v posnetku 

Nazaj

Prihajajoči dogodki