Jubilejni dogodek Slovenski tradicionalni zajtrk letos malo drugače

Jubilejni dogodek Slovenski tradicionalni zajtrk letos malo drugače

Kmetijstvo, Ekološko kmetijstvo, Dopolnilne dejavnosti  | 
foto: MKGP

foto: MKGP

Letošnji dogodek Slovenski tradicionalni zajtrk, sicer deseti po vrsti, bo letos zaradi ukrepov zaradi epidemije potekal doma.

Ključne besede: tradicionalni slovenski zajtrk, hrana,

 

 

 

 

 

 

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal pod sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« Pozornost bo tudi tokrat namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtci ne bodo pripravljali, je pa s strani delovne skupine Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podana pobuda, da se v petek 20. novembra pri pouku na daljavo namenijo učne tematike dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Letos imajo tako še večjo vlogo starši in vzgojitelji, da pomagajo pri predstavitvi pomena kmeta kot pridelovalca hrane in varuha okolja ter pomena opraševanja čebel za prehransko varnost, pa tudi rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Ob dnevu slovenske hrane se trudimo krepiti zavest glede pomena kupovanja in uživanja hrane, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini. Poleg svežine, hranljivosti in izvirnega okusa, je dejstvo, da uživamo nekaj, kar je pot od njive ali hleva do naše kuhinje potrebovalo čas, ki se meri v urah in minutah ter ne morda v tednih in morskih miljah. Vse te prednosti nam zagotavlja hrana z naših kmetij.

S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

 

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Več informacij in zanimivih idej kako obeležiti dan slovenske hrane najdete v okrožnici na povezavi TUKAJ.

 

Pripravljene so tudi video vsebine:


https://youtu.be/D5M3jJKMWsY

https://youtu.be/FZy_d5ZtXC8

Nazaj

Prihajajoči dogodki