Kako ukrepati po toči?

Kako ukrepati po toči?

Kmetijstvo, Živinoreja, Travništvo in pašništvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Sadjarstvo, Varstvo rastlin, Ekološko kmetijstvo  | 
Koruza poškodovana od toče, se bo obrastla  foto: T. Pevec

Koruza poškodovana od toče, se bo obrastla foto: T. Pevec

V zadnjih dneh je po različnih delih Slovenije klesti toča. Pripravili smo nekaj kratkih priporočil kako ukrepati na kmetijskih zemljiščih in v posameznih posevkih prizadetih od toče.

Ključne besede: Toča, koruza, travinje, poljščine, zelenjadnice, sadovnjaki, vinogradi

 

 

  

 

 

 

V takšnim trenutkih, ko je na kmetijskih rastlinah nastala škoda zaradi toče, je najpomembneje najprej uporabiti stimulatorje rasti, ki so protistresni pripravki in jih lahko uporabimo za krepitev prizadetih oz. poškodovanih rastlin. Priporočamo uporabo biostimulatorjev rasti, ki so pogosto narejeni iz rastlin ali rastlinskih delov npr. na osnovi morskih alg in vsebujejo koristne minerale in aminokisline. Zelo koristni so tudi pripravki iz aminokislin. Šele nato se odločamo in uporabljamo sredstva za varstvo rastlin. Pred uporabo vseh navedenih sredstev preverite njihovo združljivost npr. z listnimi gnojili in upoštevajte navodila o uporabi. O drugih ukrepih in možnostih si lahko več preberete v prispevku.

mag. Tatjana Pevec

Vesna Kunst

Igor Škerbot

Nazaj

Prihajajoči dogodki