Kdaj in kako pospravljati poletno zelenjavo?

Kdaj in kako pospravljati poletno zelenjavo?

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Čebula je čebulnica, ki jo je potrebno spraviti pravočasno, Foto Igor Škerbot  2022

Čebula je čebulnica, ki jo je potrebno spraviti pravočasno, Foto Igor Škerbot 2022

Spravilo pridelkov zelenjave je krona celotnega do sedaj vloženega našega dela z zelenjavo. Zato ne smemo vsega do takrat narejenega uničiti s prepoznim ali prezgodnjim spravilom. O spravilu in terminih zanj zato razmišljamo že ob setvi in sajenju zelenjave, ko sadimo različne vrste in znotraj teh sorte ali hibride, ki se med seboj razlikujejo po tem kdaj dosežejo stopnjo zrelosti, ki je primerna za spravilo iz pridelovalnih površin. Tudi pri poletnem spravilu zelenjave tako upoštevamo nekaj osnovnih pravil in zahteve za spravilo sveže zelenjave so: zrelost in ne prezrelost, notranja in zunanja kakovost, ohranitev svežine , trajnost pridelka v skladišču

Ključne besede: Spravilo, skladiščenje, sveže, zelenjava

 

 

 

Specialist za zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS Zavodu Celje v kmetijskih nasvetih na VTV v prispevku svetuje o tem, kako, kdaj in zakaj pospravljati poletne pridelke zelenjave. Spravilo pridelkov zelenjave je krona celotnega do sedaj vloženega dela z zelenjavo.  Zato tudi pri poletnem spravilu zelenjave upoštevamo nekaj osnovnih pravil in zahteve za spravilo sveže zelenjave kot so: zrelost in ne prezrelost, notranja in zunanja kakovost, ohranitev svežine , trajnost pridelka v skladišču ….

Več najdete v posnetku.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Perutnarstvo , Dopolnilne dejavnosti , Trženje in promocija

Vabilo na strokovno srečanje v perutninarstvu

12. 10. 2022 ob 08:30

Območje KGZS Zavoda Ptuj

Vabimo vas na strokovno srečanje s področja zootehnika - perutninarstvo, ki je organizirano v okviru podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja PRP Slovenije 2014-2022.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri