Kumare in kumarice

Kumare in kumarice

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 

Kumare za solato z dolgimi in lepimi plodovi, Foto IGŠ 2025

Na vrhuncu poletja je čas za plodovke. Med njimi so posebej priljubljene kumare za solato in kumarice, ki jih pridelujemo z namenom vlaganja v kis. Tako v kumarah uživamo poleti, za ozimnico si pripravimo kisle kumarice. Pridelava na opori in v rastlinjakih je postala stalnica. Ta plodovka zahteva redno oskrbo z vodo, da so plodovi sortno značilni in kakovostni. V zadnjem času se dobro uveljavlja tudi ekološka pridelava, kjer s posebno pozornostjo natančno sledimo zahtevam in pogojem za ekološko kakovost plodov.

Ključne besede: Kumare, kumarice, vlaganje, za solato, pridelava,

 V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE,  Igor Škerbot govoril o za poletje zanimivi in uporabni plodovki. Razjasnil je podobnosti in razlike v pridelavi in namenu rabe med kumarami za solato in kumaricami, ki jih pridelujemo z namenom vlaganja v kis. O pridelavi na opori, v rastlinjaku ali na prostem ter o posebnostih v ekološki pridelavi  kumar in kumaric lahko izveste več nasvetov  tukaj :

Nazaj

Prihajajoči dogodki