Naj hiša diši po testeninah in zeliščih….

Naj hiša diši po testeninah in zeliščih….

Predelava živil rastlinskega izvora, Kmetijstvo, Dopolnilne dejavnosti  | 

Foto: Alenka Sekirnik

Priprava domačih zeliščnih in drugih testenin

Ključne besede: testenine, zelišča

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naj hiša diši po testeninah in zeliščih….

Priprava domačih zeliščnih in drugih testenin

 

Osnovni recept za testenine:

Na vsakih 100 g bele ostre moke dodamo eno jajce. Zgnetemo v primerno trdo testo za valjanje (če je pretrdo, dodamo malo vode ali obratno) in ga pustimo zavitega v živilsko folijo počivati pol ure. Sestavine zgnetemo z roko ali kar z multipraktikom. Testo lahko pripravimo tudi iz drugih vrst moke (pirine, polnozrnate, ajdove…), z jajci ali brez, samo z rumenjaki ali samo z beljaki, lahko tudi samo z vodo in z raznimi dodatki, ki obarvajo testenine. Za barvanje testenin uporabimo naravna barvila kot so: rdeča paprika, kurkuma, suha zelišča, špinača, paradižnikova mezga, rdeča pesa, borovnice, kakav, žafranika,… K moki lahko dodamo tudi orehe, mak, mleta bučna semena ali bučne pogače, čebulo, feferone, gobe…

Postopek priprave zeliščnih testenin:

Na razvaljano testo položimo različna zelišča ali cvetove, ki jih najdemo na vrtu, preložimo z drugim razvaljanim testom, malo stisnemo z valjarjem in ponovno razvaljamo tako, da skozi testo lepo prosevajo zelišča. Lahko tudi suha ali sveža sesekljana zelišča dodamo kar v testo in ga razvaljamo. Nekoliko osušene trakove razrežemo na široke rezance. Če testenine razvaljamo nekoliko debelejše in jih razrežemo na ozke rezance (2 mm), dobimo domače špagete. Skuhane testenine lahko zabelimo z zeliščnim maslom in potrosimo s sesekljanimi zelišči.

Priprava zeliščnega masla:

Zeliščno maslo pripravimo tako, da maslo z mikserjem penasto stepemo, lahko dodamo tudi malo oljčnega olja, da je bolj mazljivo. Maslu dodamo zeliščno sol in sveža drobno sesekljana zelišča ter česen. Uporabimo lahko različna zelena sezonska zelišča kot so: peteršilj, luštrek, zelena, rukola, rožmarin, meta, bazilika, šetraj, timijan, majaron, origano, drobnjak, čemaž…

Testenine lahko pripravljate vseh barv in vseh oblik z raličnimi omakami, kolikor pač imate idej in domišljije. Uživajte v pripravi doma narejenih testenin, najbolje iz domačih jajc in lokalno pridelane  moke.

 

 

Alenka Sekirnik

Nazaj