Napajanje telet z mlečnim nadomestkom

Napajanje telet z mlečnim nadomestkom

Kmetijstvo, Živinoreja  | 
Foto: Barbara Kralj

Foto: Barbara Kralj

Mleko v prehrani telet rejci pogosto nadomestijo z mlečnim nadomestkom. Ti se zelo razlikujejo po sestavi, kakovosti in ceni. Izbor ustreznega nadomestka, ki ustreza potrebam telet je ključen.

Ključne besede: mlečni nadomestek, teleta

 

 

 

Cilj vzreje telet je, da vsako tele preživi, je zdravo, se razvije v prežvekovalca in ima normalno rastno krivuljo ter priporočene priraste.

Najprimernejše je napajanje na cucelj, saj pri tem mleko steče po požiralnikovem žlebu v siriščnik. Le tako lahko zagotovimo počasno pitje ter s tem tvorbo zadostne količine sline, ki uravnava pH v siriščniku, pomaga pri usirjenju mleka, razgradnji maščob v mleku ter ščiti živali pred infekcijami. 

Prehrana telet odločilno vpliva na zdravstveno stanje in razvoj telet. Mleko v prehrani telet rejci pogosto nadomestijo z mlečnim nadomestkom. Ti se zelo razlikujejo po sestavi, kakovosti in ceni. Izbor ustreznega nadomestka, ki ustreza potrebam telet je ključen. Napajanje telet z neustreznim mlečnim nadomestkom lahko povzroči resne prebavne težave in slab razvoj telet.

Zelo mlada teleta niso sposobna prebavljati beljakovin rastlinskega izvora, prav tako imajo omejeno sposobnost prebavljanja sirotkinih beljakovin. Zato mora mlečni nadomestek vsaj za teleta do četrtega tedna starosti vsebovati vsaj 50 % posnetega mleka v prahu.

Pri izbiri mlečnega nadomestka moramo poleg ustrezne beljakovinske sestave upoštevati tudi sestavo maščob in ogljikovih hidratov. Pomemba je vsebnost surove vlaknine, surovega pepela, posameznih mineralov, vitaminov in drugih dodatkov.

Cena pri izbiri nadomestka ne sme biti odločilni kriterij. Izbiro prilagodimo glede na starost telet. Priporočilo je, da mlečni nadomestek vsebuje 20 – 22 % surovih beljakovin, 17 -18 MJ metabolne energije, največ 0,1 % surove vlaknine in 16 – 20 % surove maščobe.

Pri napajanju telet moramo poskrbeti, da so vedra za napajanje čista. Da mlečni nadomestek dobro premešamo, da ne ostanejo grudice. Da zagotovimo ustrezno temperaturo napoja 39 -40˚C.  Ter seveda, da zagotovimo ustrezno količino in koncentracijo mlečnega nadomestka, ki ga obvezno razdelimo na najmanj dva obroka dnevno.

Poskrbeti moramo tudi za primerno skladiščenje nadomestka (hladno in suho), da ne prihaja do kvarjenja, saj so posledično taki nadomestki zdravstveno oporečni in neprimerni za prehrano telet.

Poleg nadomestka moramo teletom zagotoviti zdravstveno neoporečno vodo, mrvo in TMR (koncentrat) po volji. Teleta odstavimo šele, ko zaužijejo 1,5 kg ali več koncentrata.

 

Pripravila: Barbara Kralj, mag. kmet.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki