Napotki za pridelavo jajčevca
Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo |
Jajčevec ni poznan le po temno vijolični barvi plodov , Foto IGŠ 2024
Jajčevec (Solanum melongea L.) je toplotno najbolj zahtevna plodovka. Še pred desetletjem ali dvema smo ga zelo poredko pridelovali izven rastlinjakov in na gredah vrtov. Je med plodovkami najmlajša zelenjavna vrsta, ki se v zadnjem času zelo dobro uveljavlja in širi v pridelavi, tako med ljubiteljskimi vrtnarji, kot med profesionalnimi. Med vrstami jajčevca poznamo nekaj značilnih oblik in barvno pestrost plodov jajčevca. Plod podoben jajcu lahko skladiščimo le kratek čas, poleti prijava v mnogih jedeh, za zimo ga pripravljamo v omakah skupaj z drugimi plodovkami.
Ključne besede: Jajčevec, plodovka, toplota, rastlinjak
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot govoril o pridelavi toplotno zahtevnega jajčevca. Poudaril je njegovo zahtevnost ne le po toploti, tudi po hranilih in vodi. Priporoča pridelavo v rastlinjakih z dobro vzgojenimi sadikami , sajenjem v vrsto ob podporo. Jajcu podoben plod ali njegovi različki, mnoge barvne variante poleg vijolične še bela in pisano belo vijolična so več kot dober razlog za njegovo pridelavo. Priporočil je uživanje jajčevca v poletnih prilogah in jedeh ter pripravo obogatenega sataraša z jajčevcem.
Več nasvetov najdete v prispevku tukaj :