Pomen komposta za zdravje tal, ekološka kmetija Grand iz Avstrije/Vermikompost, najboljši kompost na svetu

Pomen komposta za zdravje tal, ekološka kmetija Grand iz Avstrije/Vermikompost, najboljši kompost na svetu

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo  | 
Foto: Simon Gajšek

Foto: Simon Gajšek

Gotovo vas zanima, kako lahko pomembno izboljšate rodovitnost tal in zdravje rastlin s pomočjo vermikomposta. Preberite poročilo z ogledov 90 hektarske demonstracijsko raziskovalne ekološke kmetije Grand v Avstriji, ki ima več kot 20 let izkušenj s tega področja, in vsako leto z različnimi raziskovalnimi institucijami in univerzami sodeluje v več kot 15 različnih projektih. 

Ključne besede: Vermikompost, kompost, zdravje tal, zdravje rastlin, ekološko kmetovanje, rodovitnost tal, epigeični deževniki, mobilizacija hranilnih snovi, Alfred Grand, kompostni čaj, inokulacija semena s kompostom, agroforestry, market garden Jean Martin Fortier, zdrava tla-zdrava hrana, Eisenia andrei, Eisenia fetida

 

Kmetija je ena od kmetij, ki so v mreži svetilnikov prihodnosti na področju gospodarjenja s tlemi. V svojem delovanju in raziskovanju zasledujejo poslanstvo, da oživljajo prst in s tem varujejo vodne vire in zrak ter izboljšuje biotsko raznovrstnost kmetijske krajine.

Preberite si o bogatih dolgoletnih izkušnjah Alfreda Granda o pomenu komposta za zdravje tal in zdravje rastlin ter njihovo boljšo rast. Zakaj je vermikompost, ki ga pridela s pomočjo deževnikov, najboljši kompost na svetu…,zakaj je za rastlino biologija tal, življenje v tleh bolj pomembno kot čista hranila… S pridelavo in trženjem se ukvarja v okviru podjetja, ki je poleg partnerskega podjetja edino tovrstno v Avstriji. Zaradi vedno večjega povpraševanja, bo pridelavo še povečal.

Več informacij in fotografij s kmetije najdete v članku, ki smo ga pripravili na podlagi ogledov konec septembra 2022. 

Kmetija je v mreži Living Labs and Lighthauses Lighthouse Farms (lighthousefarmnetwork.com).
Video predstavitev kmetije Grand v angleščini Global Network of Lighthouse Farms (lighthousefarmnetwork.com)

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.