Pomen komposta za zdravje tal, ekološka kmetija Grand iz Avstrije/Vermikompost, najboljši kompost na svetu

Pomen komposta za zdravje tal, ekološka kmetija Grand iz Avstrije/Vermikompost, najboljši kompost na svetu

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo  | 
Foto: Simon Gajšek

Foto: Simon Gajšek

Gotovo vas zanima, kako lahko pomembno izboljšate rodovitnost tal in zdravje rastlin s pomočjo vermikomposta. Preberite poročilo z ogledov 90 hektarske demonstracijsko raziskovalne ekološke kmetije Grand v Avstriji, ki ima več kot 20 let izkušenj s tega področja, in vsako leto z različnimi raziskovalnimi institucijami in univerzami sodeluje v več kot 15 različnih projektih. 

Ključne besede: Vermikompost, kompost, zdravje tal, zdravje rastlin, ekološko kmetovanje, rodovitnost tal, epigeični deževniki, mobilizacija hranilnih snovi, Alfred Grand, kompostni čaj, inokulacija semena s kompostom, agroforestry, market garden Jean Martin Fortier, zdrava tla-zdrava hrana, Eisenia andrei, Eisenia fetida

 

Kmetija je ena od kmetij, ki so v mreži svetilnikov prihodnosti na področju gospodarjenja s tlemi. V svojem delovanju in raziskovanju zasledujejo poslanstvo, da oživljajo prst in s tem varujejo vodne vire in zrak ter izboljšuje biotsko raznovrstnost kmetijske krajine.

Preberite si o bogatih dolgoletnih izkušnjah Alfreda Granda o pomenu komposta za zdravje tal in zdravje rastlin ter njihovo boljšo rast. Zakaj je vermikompost, ki ga pridela s pomočjo deževnikov, najboljši kompost na svetu…,zakaj je za rastlino biologija tal, življenje v tleh bolj pomembno kot čista hranila… S pridelavo in trženjem se ukvarja v okviru podjetja, ki je poleg partnerskega podjetja edino tovrstno v Avstriji. Zaradi vedno večjega povpraševanja, bo pridelavo še povečal.

Več informacij in fotografij s kmetije najdete v članku, ki smo ga pripravili na podlagi ogledov konec septembra 2022. 

Kmetija je v mreži Living Labs and Lighthauses Lighthouse Farms (lighthousefarmnetwork.com).
Video predstavitev kmetije Grand v angleščini Global Network of Lighthouse Farms (lighthousefarmnetwork.com)

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja , Poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

04. 07. 2024 ob 09:00

Turistična kmetija Pri Martinovh-Krh...

Vabimo vas na brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja POLJEDELSTVA – KOMBINIRANE SETVE RAZLIČNIH VRST RASTLIN IN NOVI TIPI PRIDELAVE SILAŽ KOT KRMNE BAZE ZA PREŽVEKOVALCE,  ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, pod ukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.