Pospešeno okopavanje zelenjave – Motika

Pospešeno okopavanje zelenjave – Motika

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 

Okopalna roka ali e – MOTIKA je razvit pripomoček za okopavanje zelenjave, Foto IGŠ

 V pridelavi zelenjave  je vedno večji pomen tudi na okopavanju posevkov v času pridelave. Okopavanje je agrotehnični ukrep s katerim reguliramo zapleveljenost in konkurenco plevelov gojenim rastlinam, rahljamo tla in oskrbujemo koreninski sistem z zrakom, zadržujemo talno vlago in vplivamo na rast gojenih rastlin. Na manjših površinah lahko izvajamo ročno, na večjih strojno okopavanje. Sodobni pristopi okopavanja ponujajo avtomatizirano, samohodno in digitalno podprt proces okopavanja.  V EIP projektu smo izdelali okopalno roko, strojček za okopavanje v vrstah posajenih zelenjadnic in zelišč. Prikazali smo kako si z njim okopavanje lažje in hitreje izvede in vpelje v delovne procese pridelave zelenjave in zelišč.

Ključne besede: Zelenjava, okopavanje, ročno, strojno, motika, pilotni projekt

V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE,  Igor Škerbot svetoval o agrotehničnem ukrepu okopavanja v pridelavi zelenjave in zelišč ter podal osnovne informacije EIP  projekta – Pospešeno okopavanje zelenjave (EIP MOTIKA), v okviru katerega partnerji pridobivajo uporabna znanja, rezultate in izkušnje z uporabo izdelane okopalne roke kot pripomočka pri strojnem oz. pospešenem okopavanju zelenjave in zelišč.

O izzivih, možnostih, prednostih in načinih okopavanja ter o uporabi E- MOTIKE je v kmetijskih nasvetih podal podrobnejše informacije za vse zainteresirane.

Več najdete v prispevku  tukaj :

Nazaj

Prihajajoči dogodki