Pridelava endivije za jesenski čas
Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo |
Endivija z značilnimi listi, Foto IGŠ 2025
Endivija je solatnica, ki jo pridelujemo predvsem za pozno poletje, jesen in do pomladi. V vsakem letnem času sadimo primerne sorte za termin pridelave. V sredni avgusta tako sadimo endivijo za jesenski čas. Endivija je solatnica, ki ji ugaja krajšajoči se dan. Endivija je druga botanična vrsta kot navadna ali glavnata solata, saj spadata v različne botanične rodove, endivija v rod Cichorium, solata v rod Lactuca, obe solatnici pa po vrsti rabe sodita v skupino solatnic. Zato je nepravilno reči »endivija solata«, pravilno je «le endivija«, ker če rečemo endivija solata to pomeni že okisana in za prehrano pripravljena jed – endivija v solati.
Ključne besede: Endivija, navadna, kodrolistna, pridelava
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot spregovoril o pridelavi endivije za jesenski termin spravila, kjer s pridelavo začenjamo v drugi polovici poletja. Izberemo primerne sorte za ta letni čas in jo s pomočjo kakovostne sadike sadimo na dobro pripravljena tla. O podrobnostih pridelave endivije najdete več v nasvetu tukaj :