Prodaja mesa in mesnih izdelkov na kmetiji

Prodaja mesa in mesnih izdelkov na kmetiji

Kmetijstvo, Živinoreja, Dopolnilne dejavnosti  | 
foto: Polona Starc

foto: Polona Starc

Ali bi radi meso vašh živali prodali direktno potrošnikom?

V zadnjem času opažamo povečan obseg potrošnje in seveda posledično tudi povpraševanje po lokalno pridelani hrani, kar je priložnost za ustvarjanje dodatnega prihodka na kmetiji.

Ključne besede: meso, mesni izdelki, potrošniki, direktna prodaja na kmetiji

Kmetje lahko prodajate osnovne kmetijske pridelke (sadje, zelenjavo, mleko, vino, žive živali ……) v sklopu vaše osnovne kmetijske dejavnosti. Za prodajo predelanih proizvodov na kmetiji, kamor se uvršča med drugim tudi prodaja mesa in mesnih izdelkov, pa si je potrebno na pristojni upravni enoti pridobiti dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Razsek in/ali predelava mesa se lahko opravlja v posebnem prostoru, ki mu rečemo živilski obrat. Prostor mora biti ustrezno higiensko tehnično urejen in opremljen. Dejavnost razseka in/ali predelave pa je potrebno 15 dni pred pričetkom opravljanja dejavnosti (prodaje) vpisati tudi v register živilskih obratov na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Če imate urejene prostore, si lahko vsa potrebna dovoljenja pridobite v zelo kratkem času. Za dodatne informacije lahko pokličete vašo svetovalko za kmečko družino in razvoj dopolnilnih dejavnosti.

Več o pogojih za ureditev prostorov in priglasitev dejavnosti za prodajo mesa in mesnih izdelkov na kmetiji lahko izveste ob poslušanju spodnjega prispevka za Radio Ognjišče.

Kliknite tukaj in poslušajte.

 

Irena Kos, univ. dipl. inž. živil. tehnol.

svetovalka specialistka II (za predelavo mesa)

Nazaj

Prihajajoči dogodki