Prvo dognojevanja ozimnih žit spomladi je najpomembnejše

Prvo dognojevanja ozimnih žit spomladi je najpomembnejše

Kmetijstvo, Poljedelstvo  | 
Posevek ozimnega ječmena po koncu zime pognojimo za ponovni zagon rasti žitnih rastlin, Foto Igor Škerbot

Posevek ozimnega ječmena po koncu zime pognojimo za ponovni zagon rasti žitnih rastlin, Foto Igor Škerbot

Cilj prvega dognojevanja je optimalna  oskrba posevka s potrebnim dušikom  v pomladi, ki se bo tudi na območju KGZS- Zavoda CE kmalu začela. Zato ob koncu februarja in/ali v začetku marca zagotovo nastopi čas, ko rastlinam ozimnih žit dodajamo potrebne količine dušika s prvim dognojevanjem.  Pri odločitvi kdaj, kako, zakaj ter s katero vrsto dušikovega gnojila gnojiti, nas usmerjajo vremenski pogoji, stanje posevka po zimskem premoru ter vedno bolj tudi zakonske  zahteve oziroma omejitve v rabi okoljsko občutljivega dušika.  

Ključne besede: Prvo dognojevanje , ozimna žita, dušik

 

Prvo, pravočasno izvedeno dognojevanje ozimin v fazi zgodnjega spomladanskega  razraščanja žit vpliva na število žitnih stebel na kvadratni meter in s tem na boljšo zasnovo žitnih klasov.

Zato ima pravočasna izvedba prvega dognojevanja ozimin odločilen vpliv na višino pridelka žitnega zrnja na enoto površine. Posebej pomembno je, da smo zgodnji v posevkih ozimnega ječmena in  v zgodnji sortah ozimne pšenice, saj se ti spomladi le še kratek čas razraščajo, zato posebno pozornost namenimo zelo zgodnjim pregledom najbolj zgodaj sejanih posevkov, tistih sejanih ob koncu lanskega septembra in /ali v začetku oktobra. Upoštevajte pravilo, da pred dognojevanji dobro preverimo splošno stanje posevkov ozimin, njihovo prezimitev in morebitno prizadetost posevka kot celote ter ocenite stopnjo razraščenosti posameznih žitnih rastlin.

O omejitvah in drugih pogojih ter zahtevah pri odločitvi in izvedbi prvega dognojevanja si lahko več preberete v članku, ki je v prilogi.

Nazaj

Prihajajoči dogodki