Shranjevanje semen

Shranjevanje semen

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Semena čebulnic,  Foto IGŠ 2022

Semena čebulnic, Foto IGŠ 2022

Seme je vir življenja, z njim ohranjamo rastlinske vrste, sorte vse dobre, željene lastnosti rastline iz roda v rod, iz leta v leto. Pridelano in ohranjeno seme nam omogoči pridelavo tudi v naslednji pridelovalni sezoni. Le s kakovostnim semenom lahko poskrbimo za kakovostno pridelavo hrane za ljudi in živali. Brez visoko kakovostnega semena smo  revnejši in ne zmoremo poskrbeti za prehransko varnost. Zato je odločilna skrb za ohranjevanje vseh lastnosti semena v času shranjevanja, kjer moramo poskrbeti za ustrezne pogoje shranjevanja, ki bodo ohranila kalivost, energijo za kalitev v največjem možnem deležu

Ključne besede: Seme, shranjevanje, kalivost, energija kalitve, vlažnost, temperatura, certificirano seme

 

 

Kako pravilno shranjevati lastno pridelana ali kupljena - certificirana semena lahko izveste v kmetijskih nasvetih Škerbot Igorja, specialista za vrtnarstvo in poljedelstvo pri KGZS Zavodu Celje v naslednjem prispevku .

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!