Shranjevanje semen

Shranjevanje semen

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Semena čebulnic,  Foto IGŠ 2022

Semena čebulnic, Foto IGŠ 2022

Seme je vir življenja, z njim ohranjamo rastlinske vrste, sorte vse dobre, željene lastnosti rastline iz roda v rod, iz leta v leto. Pridelano in ohranjeno seme nam omogoči pridelavo tudi v naslednji pridelovalni sezoni. Le s kakovostnim semenom lahko poskrbimo za kakovostno pridelavo hrane za ljudi in živali. Brez visoko kakovostnega semena smo  revnejši in ne zmoremo poskrbeti za prehransko varnost. Zato je odločilna skrb za ohranjevanje vseh lastnosti semena v času shranjevanja, kjer moramo poskrbeti za ustrezne pogoje shranjevanja, ki bodo ohranila kalivost, energijo za kalitev v največjem možnem deležu

Ključne besede: Seme, shranjevanje, kalivost, energija kalitve, vlažnost, temperatura, certificirano seme

 

 

Kako pravilno shranjevati lastno pridelana ali kupljena - certificirana semena lahko izveste v kmetijskih nasvetih Škerbot Igorja, specialista za vrtnarstvo in poljedelstvo pri KGZS Zavodu Celje v naslednjem prispevku .

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.