Shranjevanje zelenjave za čim manj izgub hrane
Kmetijstvo, Zelenjadarstvo |
Predelava zelenjave za zimske shranke, Foto IGŠ 2025
Shranjeni in primerno spravljeni pridelki sveže zelenjave so namenjeni varni rabi za prehrano ljudi. Odvisno od vrste zelenjave jih tudi lahko različno dolgo hranimo. Če zelenjava skladiščno ni sposobna jo porabimo svežo, čim prej ali predelamo z vlaganjem v nalive ali kisamo (kislo zelje), sušimo, zamrzujemo. S primernim načinom skladiščenja in rabe vplivamo na čim manj izgub hrane in maksimalno zmanjšamo možnosti tudi za zmanjševanje količin odpadne hrane (zelenjave).
Ključne besede: Zelenjava, shranjevanje, hrana, izguba hrane, odpadna hrana
Specialist za zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS Zavodu CE v tokratnih kmetijskih nasvetih na VTV spregovoril o načinih shranjevanja in ravnanja s pridelanimi vrstami zelenjave s ciljem dobrega shranjevanja, ki ohranjanja notranjo in zunanjo kakovost zelenjave ter posledično vpliva na čim manj izgub hrane in preprečevanje nastajanja odpadne hrane v času od prodajnih polic do krožnika.
Več najdete v prispevku tukaj :