Špinača v jesensko zimskem pridelovalnem terminu

Špinača v jesensko zimskem pridelovalnem terminu

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
foto: Igor Škerbot

foto: Igor Škerbot

V jeseni in še v zgodnji zimi ni  ravno obilo možnosti za pridelavo različnih zelenjadnic. Med tiste za katere je še dovolj toplo in ji ugaja kratek dan, vsekakor sodi navadna špinača (Spinacia oleracea L.). Za dobro sezono pridelave navadne špinače jo je za ta termin v letu najbolj pridelovati v rastlinjaku ali  zaprtih  gredah. Izberemo sorte primerne za jesensko zimski čas in jih pravočasno sejemo ali presajamo sadike s koreninsko grudo. Priporočljivo je, da jo pobiramo mlado in uporabimo sveže liste, bodisi v topli jedi – špinači ali kot svež list, za popestritev pomešan med solatnice v skledi solate. za setev uporabimo slovenske avtohtone in lokalne sorte.

Ključne besede: Navadna špinača, sorte, setev, sajenje, jesen, zima, rastlinjak

 

Specialist za zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS - Zavodu CE v novembrskih kmetijskih nasvetih na VTV v prispevku svetuje o  možnostih za jesensko zimsko pridelavo navadne špinače (Spinacia oleracea L.). V prispevku boste slišali osnove pridelave v jesensko zimskem obdobju ter opis in opredelitev katere zelenjadnice štejemo v skupino špinačnic, kamor poleg navadne špinače štejemo še blitvo in novozelandsko špinačo. Razjasnjeno je tudi zakaj navadni špinači ugaja obdobje kratkega dne in zakaj spomladi špinača tako hitro uide v cvet.

Vabimo vas, da si  pogledate posnetek.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!