Špinača v jesensko zimskem pridelovalnem terminu

Špinača v jesensko zimskem pridelovalnem terminu

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
foto: Igor Škerbot

foto: Igor Škerbot

V jeseni in še v zgodnji zimi ni  ravno obilo možnosti za pridelavo različnih zelenjadnic. Med tiste za katere je še dovolj toplo in ji ugaja kratek dan, vsekakor sodi navadna špinača (Spinacia oleracea L.). Za dobro sezono pridelave navadne špinače jo je za ta termin v letu najbolj pridelovati v rastlinjaku ali  zaprtih  gredah. Izberemo sorte primerne za jesensko zimski čas in jih pravočasno sejemo ali presajamo sadike s koreninsko grudo. Priporočljivo je, da jo pobiramo mlado in uporabimo sveže liste, bodisi v topli jedi – špinači ali kot svež list, za popestritev pomešan med solatnice v skledi solate. za setev uporabimo slovenske avtohtone in lokalne sorte.

Ključne besede: Navadna špinača, sorte, setev, sajenje, jesen, zima, rastlinjak

 

Specialist za zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS - Zavodu CE v novembrskih kmetijskih nasvetih na VTV v prispevku svetuje o  možnostih za jesensko zimsko pridelavo navadne špinače (Spinacia oleracea L.). V prispevku boste slišali osnove pridelave v jesensko zimskem obdobju ter opis in opredelitev katere zelenjadnice štejemo v skupino špinačnic, kamor poleg navadne špinače štejemo še blitvo in novozelandsko špinačo. Razjasnjeno je tudi zakaj navadni špinači ugaja obdobje kratkega dne in zakaj spomladi špinača tako hitro uide v cvet.

Vabimo vas, da si  pogledate posnetek.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, govedoreja

08. 12. 2022 ob 08:00

KGZ Novo mesto

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri