Spomladansko cepljenje sadnih dreves za lub

Spomladansko cepljenje sadnih dreves za lub

Kmetijstvo, Sadjarstvo  | 
Cepljenje za lub (foto: Vesna Čuček)

Cepljenje za lub (foto: Vesna Čuček)

K ohranjanju travniških sadovnjakov med drugim pripomoremo tudi s cepljenjem in precepljanjem različnih sort sadnih dreves. Za cepljenje sadnih dreves moramo izbrati primeren čas, ko je v lesu več sokov in se lubje zlahka loči od lesa. Spomladi so to tedni, ko brsti oživijo.

Ključne besede: Cepljenje sadnih dreves, cepljenje za lub, ohranjanje travniških sadovnjakov, visokodebelni travniški sadovnjaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznanih je več različnih načinov cepljenja. Najpogosteje se uporablja cepljenje za lub, ki je v spomladanskem času najpreprostejši način cepljenja. Najboljši čas za cepljenje je 5 dni po prazni luni (mlaju). Ne cepimo tiste dni, ko so ekstremne vremenske razmere - recimo nenaden hud mraz pod ničlo, zelo močen veter ali pomanjkanje padavin. Cepljenje za lub je Adrijan Černelč, strokovnjak iz Kozjanskega parka, predstavil v spodnjem videu.

 

  

 

 

Projekt Inovativni pristopi kmetovanja za ohranjanje narave izvajamo v okviru Lokalne akcijske skupine in je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.