Tretje dognojevanje žit

Tretje dognojevanje žit

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Posevek pšenice v začetku klasenja in cvetenja, Foto Igor Škerbot

Posevek pšenice v začetku klasenja in cvetenja, Foto Igor Škerbot

S tretjim dognojevanjem z dušikom vplivamo na intenzivnost asimilacije v žitnih rastlinah in s tem izboljšamo tvorbo beljakovin v nastajajočih žitnih zrnih. Rezultat zadnjega dodajanja dušika v pridelovalni sezoni bo ob žetvi zagotovo obrodil sadove dela. Pšenično zrnje bo vsebovalo več beljakovin, kar bo v primeru odkupa lahko rezultiralo v višjih odkupnih cenah žitnega zrnja.

Ključne besede: Tretje dognojevanje, začetek klasenja in cvetenja, žita, dušik

 

 

 

 

V optimalni, profesionalni tehnologiji pridelave  pšenice je nujen pristop v primernem, vrsti kmetijske rastline ter tudi okoljsko prilagojenem gnojenju z dušikom. Le optimalni odmerek dušika omogoči dober in kakovosten pridelek, dober izkoristek dodanega dušika v posevku pomeni, da preprečimo (pre)velike izgube dušika, tako v podtalne vode, kot tudi v zrak

Za dobro kakovost zrnja pšenice je pomembno tretje dognojevanje, ki ga opravimo v obdobju od začetka klasenja do cvetenja. S tretjim dognojevanjem podaljšamo obdobje nalivanja zrn, povečamo težo zrn in vsebnost beljakovin. Več in podrobneje o vsem tem lahko preberete v članku, ki je tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Storitvene dejavnosti

Vabljeni Predstavitev bivanja starejših na kmetiji

24. 06. 2021 ob 10:00

Kmetija Grobelnik, Podvrh 39, Zabukovje...

Bivanje starejših na kmetiji je nova oblika zagotavljanja namestitve starejših oseb v domačem okolju. Gre za način celodnevne ali dnevne namestitve za tiste, ki želijo z različnimi aktivnostmi na podeželju zapolniti jesen življenja. Na drugi strani pa je odlična poslovna priložnost za kmetije, ki lahko z novo dopolnilno dejavnostjo pridobivajo dodatni prihodek. Še posebej je primerna za kmetije, katerih člani imajo veščine in sposobnosti dela s starejšimi, ranljivejšimi in znajo animirati starejše z aktivnostmi iz vsakdanjika na kmetiji.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri