Varstvo vinske trte 2020

Varstvo vinske trte 2020

Sadjarstvo, Varstvo rastlin  | 
Foto: Iris Škerbot

Foto: Iris Škerbot

V maju so se pojavile težave v vinogradih zaradi trsne listne pršice šiškarice, ki so prenašalke GPGV virusa in povzročiteljice erinoze vinske trte. Pomembno je pravočasno zatiranje.

Ključne besede: varstvo vinske trte, virusi, pršice, škropilni program

Zadnji topli dnevi so pospešili razvoj vinske trte in v sredo 8.4.2020 je bila v okviru opazovalno napovedovalne službe za naše območje izdana prva letošnja za varstvo vinogradov (napoved). 

V letu 2019 ste mnogi vinogradniki na našem območju v začetku meseca maja iskali pomoč in informacije kako ravnati ob pojavu naslednjih znamenj v vinogradih:

Na listih so bile opazne poškodbe od trsne listne pršice šiškarice (Colomerus vitis). Te pršice so znane povzročiteljice erinoze vinske trte in v laboratorijskih pogojih tudi potrjene kot prenašalke GPGV virusa

(več o virusi lahko najdete na povezavi: https://www.kis.si/f/docs/Virologija/Priporocila_GPGV_v2.pdf ).

Ker se tudi v vinogradih na našem območju vedno pogosteje srečujemo s pojavom in širjenjem tega virusa in že tudi njegovim vplivom na pridelek, je zelo pomembno, da pridelovalci v svojih vinogradih obvladujete pršice (letošnja mila zima je bila prijazna tudi do teh pršic šiškaric).

Primeren čas za ukrepanje je na začetku razvoja vinske trte - zato je v teh dneh za vinogradnike na mestu priporočilo, da v vinogradih, kjer ste imeli v preteklem letu težave z akarinozo ali erinozo za zmanjšanje populacije omenjenih pršic, uporabite pripravke na osnovi žvepla. Optimalen čas škropljenja s pripravki na osnovi žvepla je v fenološki fazi od stadija volne do odpiranja brsta - konice zelenih poganjkov jasno vidne (BBCH 05-08). Škropljenje je potrebno opraviti pri dovolj visoki temperaturi zraka in stabilnem vremenu - brez padavin, saj pripravki na osnovi žvepla učinkovito delujejo pri temperaturi nad 15 °C!

Več o zatiranju preberite v napovedi na zgoraj zapisani povezavi.

Okvirni škropilni program za varstvo vinske trte v letu 2020 (integrirana pridelava) je TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

15. 03. 2024 ob 08:00

KGZS Zavod Murska Sobota

Objavljamo vabilo za brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse »PREPOZNAVANJE RAZLIČNIH TIPOV TAL, NJIHOVIH ZNAČILNOSTI IN PRILAGAJANJE KMETIJSKIH KULTUR TER RAZLIČNIH TEHNOLOGIJ NA POTREBE POSAMEZNIH KMETIJ«