Vrtnarska orodja so pomemben delovni pripomoček

Vrtnarska orodja so pomemben delovni pripomoček

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Lopata in vile za prekopavanje tal - nepogrešljivo vrtnarsko orodje, foto: Igor Škerbot

Lopata in vile za prekopavanje tal - nepogrešljivo vrtnarsko orodje, foto: Igor Škerbot

Dobro, kakovostno in pravočasno pripravljena tla so za uspeh v pridelavi zelenjave  nujna in ključna, zato ljubiteljski kot tudi profesionalni zelenjadarji uporabljajo osnovna vrtnarska  ročna orodja. 

Ključne besede: Vrtnarsko orodje, lopata štiherica, vile, prekopalnik, grablje, globoka in plitva obdelava tal

 

 

 

 

 

 

Za dopolnilno obdelavo tal uporabljamo ročne prekopalnike, krempljce, motike in druga orodja s katerim prekopavamo tla v času rasti zelenjadnic. Ni vseeno kako in kdaj prekopavamo tla globje in daj plitvo. Tudi z načini obdelave tal v pridelavi zelenjave kolobarimo in se prilagajamo vrstam tal, zahtevam zelenjadnic in času zadelave žetvenih ostankov ali organskih gnojil. Brez vrtnarskega orodja ni kakovostne priprave tal tudi pri profesionalnih pridelovalcih, kjer se uporabljajo strojna orodja, kot so prekopalniki in stroji za pripravo grebenov.   

Specialist za zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS - Zavodu CE v prvih marčevskih kmetijskih nasvetih na VTV svetuje o uporabi primernega osnovnega vrtnarskega ročnega orodja, spregovori o orodjih  s katerimi izvajamo dopolnilno obdelavo tal ter pojasni pomenu, razlike in potrebo po  globoki ali plitvi osnovni  obdelavo tal za pridelavo zelenjave.

Več najdete v prispevku  tukaj .

Nazaj

Prihajajoči dogodki