Dobra praksa ekološke pridelave zelenjave in sadjarstva na kmetiji mladega prevzemnika na Južnem Tirolskem

Dobra praksa ekološke pridelave zelenjave in sadjarstva na kmetiji mladega prevzemnika na Južnem Tirolskem

Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Sadjarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Foto: Vesna Čuček

Foto: Vesna Čuček

Preberite si o mladem kmetu iz Južne Tirolske, ki vodi ekološko kmetijo na obrobju mesta, kjer pridelujejo jabolka, zelenjavo, jagodičevje in koščičasto sadje. Na Južnem Tirolskem se veliko kmetij dobro povezuje pod blagovno znamko Roter Hahn (Rdeči petelin) in uspešno poslujejo.

Ključne besede: Ekološko kmetovanje, sadje, zelenjava, namakanje, zaščita rastlin.

 

 

 

 

Povezovanje kmetov in iskanje novih priložnosti v kmetijstvu sta ključni za obstoj kmetij. Primer takšnega kmetovanja smo si ogledali na Južnem Tirolskem, pri mladem kmetu, ki prideluje sadje in zelenjavo  na 8 ha površin. Pri kmetovanju se srečuje z različnimi ovirami, ki jih s svojim znanjem in inovativnostjo dobro rešuje. Kmet se je je prilagodil izzivom, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Postavil je protitočne mreže, uredil namakanje in oroševanje ter uporablja sredstva za zaščito rastlin, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Skrbno izbira sorte in podlage, ki so odpornejše na bolezni in primerne za ekološko kmetovanje. Zaradi nizkih odkupnih cen, si je na domu uredil trgovinico , kjer prodaja svoje pridelke. Poleg tega je ponudbo dopolnil še z vrtom za obiskovalce, kjer lahko kupci popijejo kavico in uživajo v prečudovitem razgledu. Na povezavah si lahko ogledate tudi videoposnetke kmetije.

Več najdete v prispevku  tukaj.

 

Iztok Polanšek, mag. inž. zoot.

Svetovalec specialist II za področje živinoreje

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!