Pomembno o kislem zelju in kisli repi
Kmetijstvo, Zelenjadarstvo |
Kisla repa, Foto IGŠ 2025
Za človeka sta kislo zelje in kisla repa vir nepogrešljivih snovi, še posebej v času zime. V tem času je dobrodošla oskrba z vitamini (vitamin C), minerali in drugimi koristnimi snovmi iz kislega zelja in repe, za krepitev imunskega sistema. V Sloveniji je naravno kisanje zelja in repe tradicionalen način predelave, ki nam daje visoko kakovostno in nizko kalorično živilo, zato je dobro kislo zelje in repo redno vključevati v obrok. Če nimate lastnega kislega zelja ali repe si ga privoščite pri lokalnih slovenskih pridelovalcih. Vabljeni na ocenjevanje vašega kislega zelja in repe za 2025.
Ključne besede: zelje, repa, kislo zelje, kisla repa, kisanje, soljenje, tlačenje
Specialist za zelenjadarstvo Igor Škerbot pri KGZS Zavodu CE je v tokratnih kmetijskih nasvetih na VTV spregovoril o tem kako pravilno pripraviti kakovostno kislo zelje in repo, od izbora surovin, ribanja, soljenja in o kakovostni oskrbi kisane mase od začetka kisanja in po tem, ko sta zelje in repa skisana in redno iz čebrov odvzemamo kakovostno kislo repo ali zelje za zimsko popestritev jedilnikov.
Več in podrobneje si oglejte tukaj:
VABILO na ocenjevanje vzorcev kislega zelja, kisle repe in zeljnih glav za 2025 najdete tukaj: