Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Kmetijstvo, Živinoreja  | 
Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Reja avtohtonih pasem postaja vse bolj zanimiva, saj se vedno več rejcev in kupcev zaveda pomena lokalno pridelane hrane in tradicionalnih načinov reje. Krškopoljski prašič je edina ohranjena avtohtona pasma prašičev v Sloveniji. Iz področja Krškega polja, kjer je pasma nastala, se je zadnja leta razširila po vsej Sloveniji. Meso in mesni izdelki te pasme prašičev so okusni, sočni in aromatični.

Ključne besede: reja prašičev, krškopoljski prašič

 

 

V okviru Evropskega inovativnega projekta EKO male smo na kmetiji Mlinar, ki ima registrirani dopolnilni dejavnosti turizem in predelava mesa spremljali rejo krškopoljskih prašičev in jo primerjali z rejo križancev sodobnih pasem, ki jih redimo v Sloveniji. Več o poskusu in tehnoloških navodilih si preberite TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!