Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Kmetijstvo, Živinoreja  | 
Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Reja avtohtonih pasem postaja vse bolj zanimiva, saj se vedno več rejcev in kupcev zaveda pomena lokalno pridelane hrane in tradicionalnih načinov reje. Krškopoljski prašič je edina ohranjena avtohtona pasma prašičev v Sloveniji. Iz področja Krškega polja, kjer je pasma nastala, se je zadnja leta razširila po vsej Sloveniji. Meso in mesni izdelki te pasme prašičev so okusni, sočni in aromatični.

Ključne besede: reja prašičev, krškopoljski prašič

 

 

V okviru Evropskega inovativnega projekta EKO male smo na kmetiji Mlinar, ki ima registrirani dopolnilni dejavnosti turizem in predelava mesa spremljali rejo krškopoljskih prašičev in jo primerjali z rejo križancev sodobnih pasem, ki jih redimo v Sloveniji. Več o poskusu in tehnoloških navodilih si preberite TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja , Poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

04. 07. 2024 ob 09:00

Turistična kmetija Pri Martinovh-Krh...

Vabimo vas na brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja POLJEDELSTVA – KOMBINIRANE SETVE RAZLIČNIH VRST RASTLIN IN NOVI TIPI PRIDELAVE SILAŽ KOT KRMNE BAZE ZA PREŽVEKOVALCE,  ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, pod ukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.