S setvijo jarih žit ne odlašamo

S setvijo jarih žit ne odlašamo

Zbornica svetuje, Poljedelstvo, Kmetijstvo, Poljedelstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
Foto: Igor Škerbot - jara žita so dobro vzniknila

Foto: Igor Škerbot - jara žita so dobro vzniknila

V nekaj zadnjih letih postaja med slovenskimi pridelovalci aktualna setev jarih žit , a je obseg površin posejanih z jarimi žiti precej manjši z ozimnimi. Da bi v prihodnje posejali več jarih žit, v članku navajam nekaj osnov pridelave za vzpodbudo k večjemu obsegu pridelave jarih žit, ki jih je predvsem zelo pomembno posejati čim bolj zgodaj.

Ključne besede: setev, jara žita

 

 

 

 

  

V članku navajam osnovne agrotehnološke zahteve za pridelavo jarih žit. Najpomembneje je, da jih posejemo pravočasno, še v pozni zimi ali čim bolj zgodaj spomladi, v dobro pripravljena in pognojena tla. Izbirajte med sortami, ki so bil preizkušene v Sloveniji in si seme nabavite pravočasno.  

Več in podrobneje o vseh preostalih zahtevah za pridelavo jarin lahko preberete v priloženem članku.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.