Varovanje kmetijskih tal pred erozijo in degradacijo
Kmetijstvo, Živinoreja, Poljedelstvo |Fotografija: arhiv KGZS
Tla so temelj pridelave hrane, tako kakovost kot količina kmetijskih pridelkov sta neposredno povezana z njimi. Zdrava tla so rodovitnejša, vsebujejo pravo razmerje organske snovi in mineralov, bolje zadržujejo vlago, mikro- in makroživljenje v njih je pestrejše in obilnejše. Vse to vpliva na boljšo odpornost tal (in rastlin) na sušo in celo odpornost rastlin proti boleznim. Neprimerna obdelava tal lahko vodi v degradacijo in v izgubo zgornje, najrodovitnejše plasti.
Ključne besede: tla, obdelava, poljedelstvo, degradacija
V prispevku so predstavljene tri zahteve pogojenosti, ki se nanašajo na varovanje kmetijskih tal, upoštevati pa jih morajo vsi kmetje. Svetujemo, da preberete, preden se lotite jesenske obdelave njiv.
Celoten prispevek lahko preberete tukaj.