Zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice

Zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice

Kmetijstvo, Varstvo rastlin, Ekološko kmetijstvo, Izobraževanja  | 
Foto: Vesna Kunst

Foto: Vesna Kunst

Zatiranje ameriškega škržatka je obvezno v vseh vinogradih za pridelavo grozdja, brajdah in ohišnicah v razmejenem območju.

Ključne besede: Ameriški škržatek, zlata trsna rumenica, vinogradništvo, varstvo rastlin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen trte. Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini, okužene trte lahko v nekaj letih propadejo. Značilno je rdečenje ali rumenenje listov ter zvijanje listnih robov navznoter. Pojavi se venenje in sušenje grozdov. Bolezen se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Bolezni ni mogoče zdraviti, ampak le preprečevati.

Edini ukrep za preprečevanje širjenja je zatiranje ameriškega škržatka. V letošnjem letu so se spremenili obvezni ukrepi, ki jih morajo izvajati lastniki vinske trte. Ukrepi so različni, glede na to v kateri občini v razmejenem območju se nahajate.

Za območje KGZS – Zavoda CE velja naslednje:

Bistrica ob Sotli

3 tretiranja; če imetnik sam spremlja ulov odraslih škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami v skladu z načrtom ukrepov in so po 2. tretiranju ulovljeni manj kot 4 škržatki na eno ploščo na teden, 3. tretiranja ni treba opraviti.

Zreče, Vojnik, Slovenske Konjice, Rogaška Slatina, Rogatec, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje

2 tretiranji

 

V brajdah in ohišnicah je obvezno eno tretiranje, v ekološki pridelavi pa so obvezna 3 tretiranja.

Prvo tretiranje v navedenih občinah mora biti opravljeno med 27. 6. 2023 in 7. 7. 2023. oziroma, ko odcvetijo vse sorte vinske trte v vašem vinogradu.

Načrt ukrepov za zlato trsno rumenico lahko preberete tukaj.

Priporočila in navodila za zatiranje ameriškega škržatka so zbrana tukaj.

Navodila za spremljanje ulova ameriškega škržatka pa tukaj.

OPOZORILO: Vsa sredstva, ki jih uporabljamo za zatiranje ameriškega škržatka, so nevarna za čebele. Zato je pomembno, da se tretiranje opravi takrat, ko je trta že povsem zaključila cvetenje. Škropljenje opravite v poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah (dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom), ko so čebele v panjih in ne letijo. Pred škropljenjem odstranite cvetočo podrast. Vsa fitofarmacevtska sredstva je potrebno uporabljati v skladu z navodili za uporabo in navedbami na etiketi ter upoštevati Pravilnik o pravilni uporabi fitofarmacevtskih.

 

Pripravila: Vesna Kunst, mag. inž. hort.

Svetovalka specialistka za varstvo rastlin

KGZS – Zavod CE

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.